Εξειδικευμένη μελέτη ώστε να μετρήσει τη συνολική κοινωνικοοικονομική αξία της δωρεάς της ύψους 500.000 ευρώ προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας προχώρησε η ΙΟΝ Α.Ε. Η μελέτη, κατά την οποία χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος SROI, διεξήχθη σε συνεργασία με το Κέντρο Αειφορίας CSE.
Η δωρεά της ΙΟΝ, η οποία προορίζεται για τη δημιουργία 12 κλινών ΜΕΘ, ισοδυναμεί με δημιουργία συνολικής κοινωνικής αξίας 2.456.667 Ευρώ.
H ΙΟΝ Α.Ε. πραγματοποίησε το Νοέμβριο του 2020 σημαντική δωρεά, θέλοντας να ανταποκριθεί έμπρακτα στην ανάγκη για υποστήριξη του κοινωνικού συνόλου και ενίσχυση του ΕΣΥ. Η δωρεά έλαβε χώρα από κοινού με τον Ευάγγελο Μαρινάκη και την Αγγελική Φράγκου, ξεπερνώντας έτσι το 1,5 εκατ. Ευρώ, για τη δημιουργία 12 νέων κλινών σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.
Η δωρεά κάλυψε την αγορά πλήρους ειδικού εξοπλισμού για τις ΜΕΘ, την κάλυψη των εξόδων για όλες τις οικοδομικές και τις ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες, για τον απαραίτητο υγειονομικό και νοσηλευτικό εξοπλισμό καθώς και για κάθε ανάγκη που προέκυψε στα πλαίσια της επέκτασης της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου. Παράλληλα έγινε πρόσληψη 10 μόνιμων ειδικευόμενων γιατρών του ΕΣΥ και 38 επικουρικών νοσηλευτών.
Η μεθοδολογία SROI εφαρμόζεται για να εκτιμηθεί η αξία και τα οφέλη για τα εμπλεκόμενα Ενδιαφερόμενα Μέρη από τη δωρεά και λαμβάνει υπόψη διάφορες παραμέτρους που επηρεάζουν τα αποτελέσματα της μελέτης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ανάλυσης των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν, παρουσιάζεται ένας δείκτης κοινωνικής απόδοσης ίσος με 4,91:1. Αυτό σημαίνει πως για κάθε ένα ευρώ που χορηγήθηκε από την ΙΟΝ, παρήχθησαν 4,91 ευρώ κοινωνικής αξίας. Συνεπώς, το ποσό της δωρεάς της ΙΟΝ ισοδυναμεί σε δημιουργία συνολικής κοινωνικής αξίας 2.456.667 Ευρώ.
Η μελέτη επικεντρώθηκε σε 4 βασικούς πυλώνες:
Α) Υποστήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) προσφέροντας μια σημαντική λύση για την κάλυψη αναγκών ΜΕΘ για μη Covid -19 ασθενείς και αποσυμφόρηση από άλλα κρατικά νοσοκομεία που μετατράπηκαν αποκλειστικά σε Covid-19 νοσοκομεία.
Β) Υποστήριξη του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας δίνοντας μια μακροπρόθεσμη λύση σε πρόβλημα δεκαετιών που αντιμετώπιζε λόγω της έλλειψης ΜΕΘ σε εφημερίες.
Γ) Υποστήριξη ασθενών με ανάγκη για νοσηλεία σε ΜΕΘ για σημαντικά θέματα υγείας (όχι Covid-19).
Δ) Υποστήριξη του προσωπικού του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας με την πρόσληψη νέου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Διαβάστε επίσης:
ΦΑΓΕ: Η επένδυση των 150 εκατ., το νέο εργοστάσιο στην Ολλανδία και το «ναυάγιο» στο Λουξεμβούργο
Τράπεζα Πειραιώς: Έκανε την πρώτη ναυτιλιακή χρηματοδότηση με κριτήρια ESG
Η επιχειρηματική «ασπίδα» στη βία κατά των γυναικών
Ποιοι είναι οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ