Στην ενεργό ανταπόκριση της Alpha Bank απέναντι στη μεγάλη ευκαιρία που δημιουργεί για την Ελλάδα το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και στις στρατηγικές που εφαρμόζει η Τράπεζα για την ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο κ. Εμίρης, κατά την τοποθέτησή του στο διαδικτυακό 11ο Annual Capital Link Sustainability Forum.
Το Ταμείο Ανάκαμψης σημείο καμπής για τη χώρα
Ο κ. Εμίρης ανέφερε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την αναβάθμιση της χώρας από περιβαλλοντικής, τεχνολογικής και, τελικά, κοινωνικής άποψης και θα μετασχηματίσει το παραγωγικό και οικονομικό της μοντέλο, πυροδοτώντας έναν ενάρετο κύκλο όπου η βελτίωση του περιβάλλοντος θα τροφοδοτεί την οικονομική ανάπτυξη και αντιστρόφως.
«Το Ταμείο Ανάκαμψης θα επιτύχει να αλλάξει και το πρότυπο που υπάρχει για την επιχειρηματικότητα, διότι πλέον η επιχειρηματικότητα δεν προκαλεί βλάβες στο περιβάλλον, αλλά είναι ένας φορέας που παράγει κέρδος, προστατεύοντας το περιβάλλον και ενισχύοντας την αειφορία», σημείωσε ο κ. Εμίρης.
Ο Γενικός Διευθυντής Wholesale Banking της Alpha Bank ανέλυσε μία σειρά από πρωτοβουλίες πράσινης ανάπτυξης που επιτυγχάνονται με τις ενισχύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης δημιουργώντας ελκυστικές επενδύσεις, όπως η υπογειοποίηση των δικτύων στο αστικό και το δασικό περιβάλλον για την προστασία από ακραία καιρικά φαινόμενα και πυρκαγιές, η προστασία της βιοποικιλότητας με παράλληλη ανάπτυξη ξενοδοχειακών υποδομών που προσανατολίζονται στο αντικείμενο αυτό, οι αστικές αναπλάσεις, η επιτάχυνση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών με την ενδοχώρα, η επιδότηση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, η αύξηση στη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ηλεκτροκίνησης.
«Το Ταμείο Ανάκαμψης θα κινητοποιήσει για την πράσινη μετάβαση περίπου Ευρώ 23 δισ., ποσό πρωτόγνωρο για τη χώρα καθώς ισοδυναμεί περίπου με το 12% στο ΑΕΠ, ενώ σε συνολικότερη κλίμακα αναμένονται να κινητοποιηθούν Ευρώ 57 με 60 δισ. τα επόμενα χρόνια. Εκτιμούμε ότι αυτό θα φέρει μία ετήσια ανάπτυξη 1,5%, πέραν των αναμενόμενων ρυθμών, κατά τα επόμενα έξι χρόνια», υπογράμμισε ο κ. Εμίρης.
Η Alpha Bank ανταποκρίνεται στην πρόκληση με δυναμισμό και φιλοδοξεί να πρωτοστατήσει στην ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG
Όπως σημείωσε ο κ. Εμίρης, η Alpha Bank παρακολουθεί στενά τις ανάγκες της αγοράς και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στους Πελάτες της και αναλόγως προσαρμόζει τη στρατηγική της. Για τις Μικρές Επιχειρήσεις και τους Ιδιώτες σχεδιάζει δανειακά προϊόντα με πράσινο αποτύπωμα (π.χ. δάνεια προεξόφλησης «Εξοικονομώ Κατ’ οίκον») συμβατά με τις απαιτήσεις του Ταμείου και παράλληλα εύχρηστα και προσιτά στην πελατεία. Για τις Μεγάλες Επιχειρήσεις και Εταιρικούς Πελάτες, η Alpha Bank εντοπίζει και βοηθάει στην κινητοποίηση της επιχειρηματικότητας, αφιερώνοντας τα κατάλληλα κεφάλαια και εφαρμόζοντας την τεχνογνωσία της σε σύνθετες δανειακές λύσεις. «Τέτοιο παράδειγμα είναι η δανειοδότηση δύο εμβληματικών έργων διαχείρισης απορριμμάτων που αναλάβαμε, που απαιτούσε πολύ μεγάλη επένδυση σε ανθρώπινο κεφάλαιο και τεχνογνωσία για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε τις κατάλληλες λύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Εμίρης.
Παράλληλα, για τους επενδυτές, η Alpha Bank σχεδιάζει και προσφέρει προϊόντα με περιβαλλοντική ταυτότητα και βοηθάει στην επιμόρφωση των Πελατών της, ενώ, διατηρεί μακροχρόνια συνεργασία με πρωτοπόρες εταιρίες εξοπλισμού και μέτρησης της ενεργειακής βελτίωσης κτιρίων που επιτρέπουν την υποστήριξη των Πελατών της. Τέλος, δημιουργεί τα κατάλληλα συστήματα παρακολούθησης, μέτρησης και αναφοράς των περιβαλλοντικών κινδύνων στις εποπτικές αρχές (SSM).
«Οι τράπεζες πρέπει ενεργά να ενστερνιστούμε τις νέες αυτές παγκόσμιες τάσεις, δεν φτάνει απλώς να ανταποκρινόμαστε, αλλά να εμπεδώνουμε τις πολιτικές στην επιχειρηματική μας πρακτική και στις σχέσεις μας με την κοινωνία» κατέληξε.
Διαβάστε επίσης:
Ποιοι είναι οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ
ΔΕΣΦΑ: Στροφή των ελληνικών βιομηχανιών στο φυσικό αέριο – Αύξηση της ζήτησης και από τα νοικοκυριά
Πτολεμαΐδα 5: Το project μετατροπής σε μονάδα «πράσινης» ενέργειας και τα αγκάθια
Alpha Bank: Οι γυναίκες στην αγορά εργασίας και την οικονομική δραστηριότητα