Μέσα από μία μεγάλη επενδυτική «βεντάλια», στην οποία αποτυπώνονται η μονάδα αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλες εναλλακτικές μορφές ενέργειας που θα αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα για την κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών, ο όμιλος Ηρακλής, μέσω ενός προγράμματος το οποίο μέχρι το 2029 αναμένεται να ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ, υλοποιεί τον πράσινο μετασχηματισμό του.
Μπορεί το πρώτο τσιμέντο μηδενικών ρύπων του ομίλου να κυκλοφορήσει στην αγορά σε τέσσερα χρόνια, ανοίγοντας νέα σελίδα στη τσιμεντονιομηχανία που θα ενισχύσει τη θέση στης στον κλάδο των δομικών υλικών, ωστόσο, βασικό πυλώνα αυτής της πράσινης διαδρομής που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια, αποτελεί το «OLYMPUS», ένα mega επενδυτικό project που αγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ και το οποίο προβλέπει τον μετασχηματισμό του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου στο Μηλάκι Ευβοίας, σε εγκατάσταση μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα (net zero carbon), που θα αξιοποιεί καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις για τη δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα (Carbon Capture Storage – CCS). Μάλιστα, εκτιμάται ότι θα μπορεί να ένα εκατομμύριο τόνους διοξειδίου του άνθρακα.
«Το έργο Olympus δεν αποτελεί απλώς μια επένδυση – είναι η μεγαλύτερη μεταστροφή που έχει καταγραφεί στη βιομηχανία τσιμέντου στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι να επαναπροσδιορίσουμε το μέλλον του κλάδου» σημείωσε ο Δημήτρης Χανής, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ηρακλής, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την έναρξη της εκστρατείας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τις ορθές πρακτικές ανακύκλωσης και προώθησης της κυκλικής οικονομίας.
Εναλλακτικές μορφές ενέργειας στα εργοστάσια του ομίλου Ηρακλής
Η στρατηγική του ομίλου είναι προσανατολισμένη γύρω από την επιτάχυνση της απανθρακοποίησης των δραστηριοτήτων της, μέσω ενός ενεργειακού μετασχηματισμού των μονάδων του αλλά και γενικότερα των δραστηριοτήτων του.
«Σήμερα, το 50% της θερμικής ενέργειας που χρησιμοποιούμε στις παραγωγικές μας μονάδες στο Μηλάκι και τον Βόλο προέρχεται από εναλλακτικά καύσιμα. Αυτό σημαίνει λιγότερη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, μικρότερο ανθρακικό αποτύπωμα και μια πιο βιώσιμη παραγωγική διαδικασία» υπογράμμισε ο κ. Χανής, δίνοντας το στίγμα της επόμενης ημέρας. Μάλιστα, προς αυτή την κατεύθυνση, ο όμιλος Ηρακλής προχωρά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στα εργοστάσιά του στον Βόλο και το Μηλάκι Ευβοίας, συνολικής ισχύος 10,2 MW, που θα παράγουν 14.000 MWh ετησίως, ενέργεια που αντιστοιχεί στην κάλυψη των αναγκών περίπου 3.500 νοικοκυριών. Επιπλέον, ο όμιλος επενδύει συστηματικά στην αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων, βιομάζας και δευτερογενών πρώτων υλών, μειώνοντας δραστικά τη χρήση άνθρακα και κλασικών συμβατικών καυσίμων.
«Στόχος μας είναι να παραμένουμε συνεπείς στη δέσμευσή μας να συνεισφέρουμε με επενδύσεις για την εξοικονόμηση πολύτιμων φυσικών πόρων και ενέργειας, ενθυμούμενοι ότι είναι πεπερασμένοι, δεν είναι ανεξάντλητοι, και ό,τι κάνουμε να έχει αναπτυξιακή προοπτική για τη χώρα με σεβασμό για τον άνθρωπο και το περιβάλλον» σχολίασε ο κ Χανής.
Επενδύσεις με «πυξίδα» τη βιώσιμη ανάπτυξη
Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Ηρακλής, η στρατηγική της εταιρείας είναι σταθερά προσανατολισμένη γύρω από την επιτάχυνση της απανθρακοποίησης των δραστηριοτήτων μας, επενδύοντας συστηματικά σε:
- Αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων, βιομάζας και εναλλακτικών Α’ υλών, μειώνοντας δραστικά τη χρήση ορυκτών πόρων. Στα εργοστάσια του Ομίλου στο Μηλάκι και στον Βόλο η αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων έχει υποκαταστήσει τη χρήση ορυκτών σε ποσοστό 47%, φέρνοντας μείωση των εκπομπών CO2 κατά 150.000 τόνους το 2024.
- Τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών μας, ώστε να καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια και να μειώνουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
- Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στις παραγωγικές μας μονάδες και τη σταδιακή μετάβαση σε έναν πιο «πράσινο» στόλο οχημάτων.
- Καινοτόμες λύσεις με τεχνολογία carbon capture & storage (δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα), όπως το έργο OLYMPUS στο εργοστάσιό μας στο Μηλάκι Ευβοίας, που αφορά στον πράσινο μετασχηματισμό του εργοστασίου σε εγκατάσταση μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα (net zero carbon), με αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών με τη συγχρηματοδότηση του Ταμείου Καινοτομίας της ΕΕ. Μία επένδυση συνολικού ύψους άνω των 380 εκατ. ευρώ
