Η έκδοση «πράσινων» ομολόγων έχει επεκταθεί σημαντικά τα τελευταία πέντε χρόνια καθώς οι επενδυτές εξετάζουν όλο και περισσότερο τη βιωσιμότητα στις επενδυτικές τους αποφάσεις, ωστόσο, όπως επισημαίνει σε έκθεσή του ο οίκος Fitch Ratings, αντιπροσωπεύουν μόνο ένα πολύ μικρό μέρος της συνολικής αγοράς ομολόγων.
Την πρωτιά των «πράσινων» ομολόγων κατέχουν Κίνα, Γαλλία, Ολλανδία και ΗΠΑ, όπου υπήρξε σημαντική αύξηση του όγκου εκδόσεων, μέχρι και πριν την πανδημία, οπότε παρατηρήθηκε επιβράδυνση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020.
Ο οίκος Fitch Ratings επισημαίνει ότι οι φιλικές προς το περιβάλλον επενδύσεις και οι εκδόσεις «πράσινων» ομολόγων αναμένεται να ενισχυθούν, από χαμηλά επίπεδα που βρίσκονται στην παρούσα φάση, με την εφαρμογή δεικτών και προτύπων αλλά και από την τήρηση αυξημένης διαφάνειας στα δεδομένα.
Η αγορά «πράσινων» ομολόγων περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα τύπων συναλλαγών που ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό ανά περιοχή και τύπο ασφάλειας. Οι όροι των πράσινων περιουσιακών στοιχείων και των σημειώσεων διαφέρουν ανάλογα με τις συναλλαγές, αλλά γενικά υποστηρίζονται από ομάδες πράσινων περιουσιακών στοιχείων ή έχουν έσοδα που θα επενδυθούν σε πράσινα έργα.
Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι η εφαρμογή συγκεκριμένων προτύπων, όπως ο σαφής ορισμός για το τι είναι πράσινα περιουσιακά στοιχεία, θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη τους.
Διαβάστε επίσης:
Ποιοι είναι οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ
Mytilineos: Ψήφος εμπιστοσύνης από την Fitch Ratings – Τι οδήγησε στην αναβάθμιση του ομίλου
To deal της ΗΡΩΝ με την ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ για ενεργειακή ανεξαρτησία των κτιρίων
