Συμμετοχή σε πέντε νέα ευρωπαϊκά έργα για την τεχνολογία 6G — Συνολικά 15 ενεργά έργα στο πεδίο των δικτύων επόμενης γενιάς
Η COSMOTE TELEKOM ενισχύει δυναμικά τον ρόλο της στη διαμόρφωση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 6ης γενιάς (6G), συμμετέχοντας σε πέντε νέα ερευνητικά έργα στο πλαίσιο της τρίτης φάσης της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Smart Networks and Services Joint Undertaking (SNS JU). Στόχος είναι η τεχνολογική ενίσχυση της Ευρώπης στα έξυπνα δίκτυα του μέλλοντος.
Με ενεργή παρουσία σε 15 συνολικά έργα 6G, η COSMOTE TELEKOM στηρίζει την έρευνα και ανάπτυξη (R&D) σε κομβικούς τομείς όπως:
- AI-native δίκτυα
- Ενεργειακά αποδοτικές αρχιτεκτονικές
- Ασφάλεια και κβαντικές επικοινωνίες
- Ψηφιακοί δίδυμοι (digital twins)
«Στην COSMOTE TELEKOM προωθούμε την καινοτομία δοκιμάζοντας μια ευρεία γκάμα τεχνολογιών αιχμής από τα πρώτα στάδια ανάπτυξής τους. Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία μας στον ευρωπαϊκό χώρο έρευνας, συμμετέχουμε ενεργά σε πέντε νέα έργα δικτύων και υπηρεσιών 6ης γενιάς, ενθαρρύνοντας την προετοιμασία για την έγκαιρη υιοθέτηση των τεχνολογιών του μέλλοντος και διευκολύνοντας την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση της οικονομίας και της κοινωνίας» σχολίασε ο Γιώργος Τσώνης, Chief Technology Officer Ομίλου ΟΤΕ.
Τα νέα ερευνητικά έργα 6G της COSMOTE TELEKOM
1. FLECON-6G
Στοχεύει στον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας πρωτοποριακής πλατφόρμας 6G, η οποία θα επιτρέπει τη διασύνδεση πολλών παρόχων, βελτιώνοντας την απόδοση και την αποδοτικότητα των δικτύων. Παράλληλα, η νέα αρχιτεκτονική θα αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τα ψηφιακά δίδυμα δικτύων (Network Digital Twins) για τη βελτίωση της λειτουργίας και της διαχείρισης των δικτύων, αυξάνοντας την αξιοπιστία του συστήματος, μειώνοντας την καθυστέρηση και διασφαλίζοντας υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.
2. NexaSphere
Θα δημιουργήσει ένα δίκτυο κινητών τηλεπικοινωνιών, το οποίο θα συνδυάζει επίγεια δίκτυα, δορυφόρους και εναέριες πλατφόρμες (όπως drones ή αερόστατα υψηλού υψομέτρου) για να παρέχει απρόσκοπτη συνδεσιμότητα σε όσους βρίσκονται εντός αεροσκαφών, τρένων και αυτοκινήτων ή κινούνται σε απομακρυσμένες περιοχές. Αυτό το ενιαίο δίκτυο θα ενισχύσει την πολλαπλή συνδεσιμότητα (multi-connectivity), συνδέοντας ταυτόχρονα πολλαπλές υποδομές και επιλέγοντας αυτόματα την καλύτερη διαθέσιμη σύνδεση, εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή απόδοση, ελάχιστη καθυστέρηση και υψηλή αξιοπιστία, με χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI). Στόχος του έργου είναι να αναπτύξει τις τεχνολογίες αυτές, οι οποίες θα δοκιμαστούν σε πραγματικές συνθήκες, ώστε να είναι έτοιμες για εφαρμογή σε ευρύτερη κλίμακα.
3. MultiX
Στοχεύει να αλλάξει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας του Radio Access Network (RAN), δηλαδή του συστήματος που συνδέει τις συσκευές μας με το δίκτυο, αναπτύσσοντας ένα καινοτόμο 6G σύστημα. Αυτό το σύστημα θα συνδυάζει πολλούς αισθητήρες, πομπούς και δέκτες, διαφορετικές ζώνες συχνοτήτων και τεχνολογίες, επιτρέποντας την ανίχνευση και συλλογή δεδομένων από το περιβάλλον. Για να εξασφαλίσει ενεργειακή αποδοτικότητα και βιωσιμότητα, το δίκτυο MultiX θα αξιοποιήσει πλήρως την τεχνητή νοημοσύνη (AI) και θα δημιουργήσει μια ΑΙ αρχιτεκτονική, σχεδιασμένη να προσαρμόζει τον τρόπο που στέλνει και λαμβάνει δεδομένα, εξασφαλίζοντας τη μέγιστη δυνατή απόδοση με την ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας.
Το νέο αυτό σύστημα θα δοκιμαστεί μέσω δύο πιλοτικών εφαρμογών:
- Ψηφιακό Δίδυμο Δικτύου για τη βιομηχανική παραγωγή, που θα επιτρέπει την εικονική απεικόνιση και παρακολούθηση εργοστασίων για την βελτιστοποίηση της λειτουργίας τους, την εξοικονόμηση πόρων και την αύξηση της παραγωγικότητας και
- Παρακολούθηση υγείας στο σπίτι χωρίς επαφή, για την βελτίωση της υγειονομικής φροντίδας στο οικιακό περιβάλλον, μέσω της συνεχούς παρακολούθησης της υγείας ηλικιωμένων ή ανθρώπων με χρόνιες παθήσεις στο σπίτι, χωρίς να φέρουν συσκευές ή να επισκέπτονται ιατρικά κέντρα.
4. 6G-VERSUS
Θα γίνουν δοκιμές της τεχνολογίας 6G σε πραγματικές συνθήκες σε έξι ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα, με στόχο να αναδειχθεί η συμβολή της τεχνολογίας 6G στην ενίσχυση της βιωσιμότητας, μέσω πραγματικών εφαρμογών, όπως βελτιστοποίηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διαχείριση δεδομένων για το νερό και τα απόβλητα σε κρίσιμες υποδομές, συνεργατική ρομποτική για αποστολές αναζήτησης και διάσωσης και δοκιμή ενός ενεργειακά αυτόνομου σταθμού βάσης, που θα λειτουργεί ανεξάρτητα από το κεντρικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα και την αυτονομία των τηλεπικοινωνιακών υποδομών.
5. 6G-DALI
Στοχεύει στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου τεχνητής νοημοσύνης (AI) για το 6G, που φιλοδοξεί να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων λύσεων τεχνητής νοημοσύνης για δίκτυα 6G. Το έργο βασίζεται σε δύο άξονες: (α) Στην συλλογή, δημιουργία, επεξεργασία και αποθήκευση δεδομένων σε ένα κοινό χώρο (6G Dataspace) και τη διάθεση αυτών σε προγραμματιστές και άλλους ενδιαφερόμενους που δεν διαθέτουν δικά τους δεδομένα, με στόχο την εκπαίδευση και την αξιολόγηση μοντέλων μηχανικής μάθησης (ML) και (β) στην πραγματοποίηση δοκιμών για την ανάπτυξη ΑΙ ως υπηρεσίας (AI experimentation-as-a-service).
Στρατηγική Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Η COSMOTE TELEKOM συμμετέχει σε 45 ενεργά ερευνητικά έργα και έχει λάβει μέρος σε πάνω από 140 συνολικά από το 2009. Με επενδύσεις ύψους €5 δισ. την τελευταία δεκαετία και επιπλέον €3 δισ. μέχρι το 2027, συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη των υποδομών της Κοινωνίας των Gigabit.
