Θα ξεπεράσουν τα 9 δισ. ευρώ οι επενδύσεις της ΔΕΗ την ερχόμενη πενταετία, επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης σε μήνυμα προς το συνέδριο για τη βιωσιμότητα που διοργανώνει το Politico.
Όπως ανέφερε, η στρατηγική για τον μετασχηματισμό της ΔΕΗ βασίζεται σε τρεις πυλώνες: απολιγνιτοποίηση- μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές, ψηφιοποίηση και πελατοκεντρική προσέγγιση.
Απόσυρση λιγνιτικών μονάδων
Σε αυτό το πλαίσιο προγραμματίζεται η απόσυρση λιγνιτικών μονάδων ισχύος 3,4 γιγαβάτ ως το 2025 και η αύξηση του παραγωγικού δυναμικού των ΑΠΕ στα 7 γιγαβάτ το 2024 και 9 γιγαβάτ το 2026, από 3,4 γιγαβάτ που είναι σήμερα (μαζί με τα υδροηλεκτρικά). Παράλληλα ως το 2026 θα τεθούν σε λειτουργία μονάδες αποθήκευσης ισχύος 1 γιγαβάτ.
«Για να είναι επιτυχής η μετάβαση και να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση χρειαζόμαστε νέες τεχνολογίες. Όμως η τεχνολογική καινοτομία δεν αρκεί, χρειαζόμαστε επίσης ξεκάθαρα σήματα στις αγορές και διαφανές θεσμικό πλαίσιο», υπογράμμισε ο κ. Στάσσης.
Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι θα είναι κρίσιμος ο ρόλος του ευρωπαϊκού Κανονισμού για την κατάταξη των επενδύσεων ως περιβαλοντικά βιώσιμων (EU taxonomy), βάσει του οποίου χαρακτηρίζονται με συγκεκριμένα κριτήρια οι οικονομικές δραστηριότητες που μπορούν να θεωρηθούν περιβαλλοντικά βιώσιμες.
«Ο Κανονισμός δεν είναι ένα πλαίσιο για τον χαρακτηρισμό των επενδύσεων ως ”καλών” ή ”κακών” αλλά βοηθά να μιλάμε όλοι την ίδια γλώσσα και να κινούμαστε προς την ίδια κατεύθυνση. Θα αυξήσει την πίεση προς τους χρηματοοικονομικούς φορείς ως προς την επιλογή των δραστηριοτήτων που χρηματοδοτούν, ενώ μπορεί να αναδείξει την Ευρώπη παγκόσμιο ηγέτη στη βιώσιμη χρηματοδότηση», κατέληξε ο κ. Στάσσης.
Διαβάστε επίσης:
Όμιλος ΕΛΠΕ: Ανάπτυξη στην «καθαρή» ενέργεια με νέα εξαγορά αιολικών πάρκων
ΓΕΚ Τέρνα: Το «πράσινο» ομόλογο των 300 εκατ. και το ανεκτέλεστο των 4,5 δισ. ευρώ