Σε ριζική αναμόρφωση της εταιρικής ταυτότητας αποφάσισε την Μεγάλη Πέμπτη το διοικητικό συμβούλιο ενεργειακού ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια και τον μετασχηματισμό από έναν αμιγώς πετρελαϊκό όμιλο σε ενεργειακή εταιρεία Συμμετοχών.
Δραστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλαγές στην εταιρική δομή και διακυβέρνηση και αλλαγή της ονομασίας του ομίλου είναι οι πέντε άξονες του στρατηγικού σχεδίου αναδιοργάνωσης των Ελληνικών Πετρελαίων που παρουσίασε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης.
H διοίκηση του ομίλου, είχε συνάντηση σήμερα Πέμπτη 6 Μαΐου, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, όπου συζητήθηκε διεξοδικά το θέμα του στρατηγικού μετασχηματισμού των ΕΛΠΕ σε έναν ολοκληρωμένο Όμιλο παραγωγής και εμπορίας όλων των σύγχρονων μορφών ενέργειας και την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων, Γιάννης Παπαθανασίου, ο Διευθύνον Σύμβουλος, Ανδρέας Σιάμισιης και ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων, Γιώργος Αλεξόπουλος παρουσίασαν στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας τους βασικούς άξονες του μετασχηματισμού του Ομίλου, στους οποίους θα επενδυθούν 4 δισ. ευρώ και προβλέπουν:
- Επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής σχετικά με το ESG (Environmental, Social, Corporate Governance). Θα υιοθετηθεί η επενδυτική φιλοσοφία ESG, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη δέσμευση απέναντι στο περιβάλλον, την κοινωνία, την εταιρική διακυβέρνηση και γενικότερα τη βιωσιμότητα. Αναπροσαρμόζονται άμεσα οι στόχοι για τη μείωση των εκπομπών ρύπων, συμβάλλοντας σημαντικά στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.
- Αναπροσαρμογή επιχειρηματικής στρατηγικής και κατανομής κεφαλαίων, με επενδύσεις στην καινοτομία και την παραγωγή φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων.
Καθιέρωση σύγχρονης και κατάλληλης εταιρικής δομής, που θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα της εταιρείας. - Αναβάθμιση εταιρικής διακυβέρνησης στο πιο υψηλό επίπεδο, προκειμένου ο Όμιλος να βρίσκεται στην κορυφή των επενδυτικών επιλογών, αλλά και να διασφαλίζει τη διοίκηση με κανόνες διαφάνειας προς τις αγορές, τους μετόχους, τους εργαζόμενους και την κοινωνία.
Συζητήθηκε, επίσης, ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης και η εναρμόνισή του με τις διατάξεις του νόμου 4706/2020 για τις εισηγμένες ανώνυμες εταιρείες, ο οποίος υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα της Βουλής πλην του ΚΚΕ.
Διαβάστε επίσης:
Ποιοι είναι οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ
Οι Άραβες, η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου, η Autohellas και η επένδυση σε φωτοβολταϊκά πάρκα
Bosch, Shell και Volkswagen λανσάρουν βενζίνη χαμηλής περιεκτικότητας άνθρακα