«Ωθήσαμε τη βιωσιμότητα και την πράσινη μετάβαση πιο μπροστά από όσο μπορούσαν να αντέξουν οι οικονομίες μας, διακυβεύοντας την ενεργειακή μας ασφάλεια», τόνισε στο συνέδριο του Economist ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο οποίος σχολίασε ότι οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται στην εξαιρετικά δύσκολη θέση να αυξάνουν τα επιτόκια την ώρα που η ευρωπαϊκή οικονομία οδεύει προς την ύφεση.
Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, θα χρειαστούν 3-4 χρόνια ώστε να υπάρξουν αρκετά LNG και εναλλακτικές πηγές για τα ενεργειακά αποθέματα της Ευρώπης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν γνωρίζει πώς θα μπορέσουν να διαχειριστούν την κατάσταση τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, αν η κατάσταση χειροτερέψει μέσα σε αυτό το διάστημα.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Ελλάδα, η οποία είναι σχετικά μικρή αγορά, θα μπορούσε να καλύψει μέρος των απωλειών από ένα ενδεχόμενο εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια. «Εμείς έχουμε ήδη κλείσει τις ποσότητες για τη διετία 2023-24», είπε χαρακτηριστικά, ωστόσο έβαλε ερωτηματικό στο σκέλος των LNG, υπό την έννοια ότι δίνουν μάχη με τον χρόνο ώστε να υποκαταστήσουν την εξάρτηση από τη Ρωσία.
«Έχουμε κάνει πολλά λάθη στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες. Έχω μιλήσει γι’ αυτά αρκετές φορές. Όπως εξελίσσονται τα πράγματα μπορούμε να δούμε πιο καθαρά ότι έχουμε πιέσει την βιωσιμότητα και το θέμα της μετάβασης πάρα πολύ σε σχέση με αυτό που μπορεί να αντέξει η κοινωνία και η οικονομία. Για παράδειγμα οι μέτοχοί μας δε μας επιτρέπουν να δαπανούμε χρήματα σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου υποφέρουν. Όλοι παραπονιούνται πως δεν είμαστε αρκετά πράσινοι και το σύστημα πλέον δεν χρηματοδοτεί τέτοιου είδους επενδύσεις. Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Έχουμε παραμελήσει πλήρως την ασφάλεια προμηθειών. Η ενέργεια αφορά την ασφάλεια και την τιμή. Αυτή τη στιγμή η ασφάλεια προμήθειας που ήταν δεδομένη έχει εξαφανιστεί πλήρως, η Ευρώπη βρίσκεται πραγματικά σε κίνδυνο για την ασφάλεια προμήθεια και φυσικά περιττό να ας πως για τις τιμές.
Στη συνέχεια από το πουθενά προκύπτει πόλεμος στην ευρωπαϊκή ήπειρο με την εισβολή της Ρωσίας. Η Ρωσία στον ενεργειακό τομέα είναι πολύ σημαντικά και τώρα την Ευρώπη με ανυπέρβλητα προβλήματα από τη μία έχουμε τη στρατιωτική σύρραξη (δεν ξέρω πως θα τελειώσει γιατί δε βλέπω φως στο τούνελ) και από την άλλη πλευρά έχουμε την Ευρώπη η οποία όδευε προς την ύφεση ούτως ή άλλως και τώρα με τον πόλεμο έχει αυξήσει ταχύτητα. Ταυτόχρονα με τόσα χρήματα που έχουν εκτυπωθεί τα τελευταία χρόνια για τον κόβιντ, ο πληθωρισμός ανέβηκε και δυστυχώς συνεχίζει να ανεβαίνει με μεγάλη ταχύτητα και οι κεντρικής τράπεζες βρίσκονται στη χειρότερη θέση που μπορούσαν να βρεθούν. Πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια όταν η οικονομία οδεύει προς ύφεση. Την τελευταία φορά που συνέβη ήταν το 1930 στις ΗΠΑ με συνέπειες που όλοι γνωρίζουμε»
Διαβάστε περισσότερα
Οι προοπτικές του υδρογόνου στο ενεργειακό τοπίο της Ελλάδας
Ελληνικά Πετρέλαια και RWE ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αναπτύξουν υπεράκτια αιολική ενέργεια
Οι 17 «πράσινες» επιχειρήσεις που διακρίθηκαν για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη