Στην κατασκευή πρότυπης μονάδας επεξεργασίας Επικίνδυνων και Μη Στερεών Απόβλητων και Ιλύων στην Ελλάδα, στη Βόρεια Ελλάδα προχωρά η Mytilinineos.
Συγκεκριμένα, η επένδυση θα πραγματοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς. Μάλιστα, έχει λάβει τις απαραίτητες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, ενώ υπεγράφη και η σχετική συμφωνία μεταξύ της θυγατρικής της MYTILINEOS, ZEOLOGIC και της εταιρείας INWASTE.
«Ο στόχος της Εταιρείας είναι η μονάδα αυτή να καταστεί πρότυπη και να συμβάλει στην ασφαλή επεξεργασία των αποβλήτων, αποτελώντας την πρώτη ολοκληρωμένη περιβαλλοντική λύση στο ζήτημα της επαρκούς διαχείρισης των Επικίνδυνων Αποβλήτων στην Ελλάδα», αναφέρει η MYTILINEOS
Τα χαρακτηριστικά της επένδυσης της Mytilineos
Συγκεκριμένα, με την ολοκλήρωσή της, θα μπορεί να επεξεργαστεί Επικίνδυνα Στερεά Απόβλητα και Επικίνδυνες Ιλύες καθιστώντας τα μετά την επεξεργασία Μη Επικίνδυνα και Αδρανή, ώστε να μπορούν να οδηγηθούν προς ασφαλή διάθεση ή ακόμη και προς δευτερογενή χρήση (π.χ. οικοδομικά υλικά).
Ο σχεδιασμός της πρότυπης αυτής μονάδας βασίστηκε στην διεθνώς κατοχυρωμένη μέθοδο επεξεργασίας υγρών και στερεών αποβλήτων GACS (Geochemical Active Clay Sediment), της οποίας τα εμπορικά δικαιώματα κατέχει αποκλειστικά η ZEOLOGIC.
Ταυτόχρονα θα συμβάλει στην ταχύτερη επίτευξη των στόχων διαχείρισης αποβλήτων που έχουν τεθεί, σε εθνικό επίπεδο μέσω του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων και του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων για τις ελληνικές επιχειρήσεις που παράγουν βεβαρημένα και Επικίνδυνα Απόβλητα και υποχρεούνται να τα διαχειριστούν.
Τέλος, μέσω της υλοποίησης αυτής της εγκατάστασης ανοίγεται η προοπτική για την διαχείριση και άλλων ιδιαίτερα βεβαρημένων αποβλήτων όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, περιλαμβάνοντας σημαντικούς τομείς της οικονομίας όπως η εξυγίανση επιβαρυμένων εδαφών.
Η ZEOLOGIC και η στρατηγική συμμετοχή της MYTILINEOS
Ο όμιλος Μυτιληναίος προχώρησε στην εξαγορά του 60% της ZEOLOGIC Α.Β.Ε.Ε πριν περίπου δύο χρόνο, τον Φεβρουάριο του 2019.
Πρόκειται για μία νεοφυή ελληνική επιχείρηση, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία ιδρύθηκε το 2014 με στόχο την εκμετάλλευση της διεθνούς κατοχυρωμένης τεχνολογίας με βάση την γεωχημική διεργασία (Geochemical Active Clay Sedimentation – GACS) για την επεξεργασία υγρών και στερεών αποβλήτων.
Η πρωτοποριακή αυτή τεχνολογία βοηθά μεγάλες βιομηχανίες που λόγω της δραστηριότητάς τους έχουν υψηλό ρυπαντικό φορτίο, να μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους, επιδεικνύοντας επιτυχημένες εφαρμογές και προσφέροντας ανταγωνιστικές λύσεις σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανικών αποβλήτων.
Συγκεκριμένα, η τεχνολογία GACS έχει εφαρμογές σε πλήθος περιβαλλοντικών ζητημάτων όπως ενδεικτικά σε απόβλητα της πετρελαϊκής βιομηχανίας, της εξορυκτικής δραστηριότητας, της ναυτιλίας, καθώς και των σύμμεικτων αστικών αποβλήτων.
Διαβάστε επίσης:
Ποιοι είναι οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ
Τράπεζα Πειραιώς: Η στρατηγική των «πράσινων» επενδύσεων και το στοίχημα της Βιώσιμης Ανάπτυξης