Του Κώστα Νούση
Η ιστορία του Τιτάνα ξεκινά πίσω στο 1902, όταν μπήκαν τα θεμέλια του πρώτου εργοστασίου τσιμέντου στην Ελευσίνα.
Από τότε μέχρι σήμερα, η βιομηχανία τσιμέντου έχει εξελιχθεί σε έναν κολοσσό του κλάδου, με παρουσία σε περισσότερες από 15 χώρες, 14 εργοστάσια παραγωγής σε 10 χώρες και πάνω από 5.500 εργαζομένους παγκοσμίως.
Για τον όμιλο ΤΙΤΑΝ, η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί κομμάτι του DNA και κυρίαρχο στοιχείο του αξιακού του πλαισίου, αφού συνδυάζει το επιχειρηματικό πνεύμα και τη λειτουργική αποτελεσματικότητα με τον σεβασμό στον άνθρωπο, στην κοινωνία και στο περιβάλλον.
Μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και φτιάχνει την πρώτη εγκατάσταση για την κλιματική αλλαγή
Ακολουθώντας πιστά και τηρώντας αυστηρά τους ελληνικούς και ευρωπαϊκούς κανόνες, αλλά και τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του Διεθνούς Επιχειρηματικού Συμβουλίου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (WBCSD), ο όμιλος ΤΙΤΑΝ περιορίζει συνεχώς τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων της στο περιβάλλον, ενώ καλλιεργεί περιβαλλοντική ευαισθησία στους εργαζόμενούς της, μέσα από εκπαιδευτικά σεμινάρια και δράσεις.
Μάλιστα, στο πλαίσιο των ενεργειών της για την προστασία του περιβάλλοντος, η τσιμεντοβιομηχανία δημιούργησε τον Δεκέμβριο, στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου στην Ευκαρπία, τον πρώτο φαινολογικό κήπο για την παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής.
Εκατό δέντρα και θάμνοι από είκοσι διαφορετικά είδη -5 ανά είδος- αποτελούν τον πρώτο φαινολογικό κήπο που δημιουργήθηκε σε έκταση 2.500 τετραγωνικών μέτρων, ενώ με τη δημιουργία του επιδιώκεται η αξιοποίηση της επιστήμης της φαινολογίας στη διαχείριση του αστικού πρασίνου, στην αποτελεσματική προσαρμογή των πόλεων στην κλιματική αλλαγή και στην ενίσχυση της δυναμικής δέσμευσης του CO2.
Ο Φαινολογικός Κήπος θα χρησιμοποιηθεί για ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς, όπου για περίοδο τουλάχιστον 10 ετών, θα καταγράφονται με συστηματικό τρόπο βιολογικά δεδομένα, τα οποία συσχετίζουν την χρονική στιγμή εκδήλωσης των διαφόρων λειτουργικών φάσεων ανάπτυξης φυτών στον ετήσιο κύκλο, με τις επικρατούσες κλιματικές συνθήκες. Η καταγραφή των δεδομένων θα συνεισφέρει στη γνώση γύρω από την κλιματική αλλαγή, τις επιπτώσεις και την ανάσχεσή της.
Ποικιλομορφία και ισότητα στο χώρο εργασίας
Στην εκπνοή του 2020, η Senior ESG Advisor του Ομίλου TITAN και Πρόεδρο του CSR Hellas, Μαρία Αλεξίου, διακρίθηκε ως μία εκ των 30 κορυφαίων γυναικών του κλάδου τσιμεντοβιομηχανίας στην Ευρώπη.
Πρόκειται για έναν θεσμό ο οποίος αποτελεί αναγνώριση των οργανισμών που συνεχίζουν να δίνουν προτεραιότητα στην ποικιλομορφία και την ισότητα στο χώρο εργασίας.
Μάλιστα, η διάκριση αυτή αποτελεί σημαντικό γεγονός τόσο για τον Όμιλο ΤΙΤΑΝ, ιδρυτικό μέλος του Δικτύου CSR Hellas και τη Μαρία Αλεξίου όσο και για το CSR Hellas και την κοινότητα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης στη χώρα μας.
Παράλληλα, παρατηρώντας τα τελευταία χρόνια, σε διεθνές επίπεδο τη σημαντική μετατόπιση στον προσανατολισμό του τρόπου διοίκησης των επιχειρήσεων, ο όμιλος ανέπτυξε στρατηγική που την καθοδηγεί στις προκλήσεις της νέας εποχής.
Σημαντικός πυλώνας αυτής της στρατηγικής είναι η νέα πλατφόρμα για την ηγεσία «Leading the TITAN way», η οποία συγκεντρώνει τα στοιχεία της κουλτούρας που την οδήγησαν στην επιτυχία και έχει ως στόχο τη διατήρησή τους στο μέλλον. Μάλιστα, από την πρώτη ημέρα, η πλατφόρμα αποτελεί μέρος της καθημερινότητας του κάθε εργαζόμενου, αποτελώντας τον κορμό της ανάπτυξης των ανθρώπων της. Ξεκινώντας με τη Διαδικασία Απόδοσης και Ανάπτυξης Δεξιοτήτων βοηθά τη διευθυντική ομάδα να θέτει προτεραιότητες φροντίζοντας παράλληλα για την ανάπτυξη κάθε μέλους της ομάδας μέσω προγραμμάτων κατάρτισης και πρακτικής εκπαίδευσης.
Στις «Most Sustainable Companies in Greece 2020» η ΤΙΤΑΝ
Στις «Most Sustainable Companies in Greece 2020» συγκαταλέγεται ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ, την ομάδα των 25 επιχειρήσεων – πρότυπα που διαμορφώνουν τον Επιχειρηματικό Χάρτη της Βιώσιμης Ανάπτυξης στη χώρα μας και λειτουργούν ως Πρεσβευτές ενός νέου βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης στο εξωτερικό.
Ο ΤΙΤΑΝ σημείωσε υψηλές επιδόσεις στον Επιχειρηματικό Δείκτη «Sustainability Performance Directory», έχοντας υιοθετήσει μια ολιστική προσέγγιση στα θέματα της Βιώσιμης Ανάπτυξης και λειτουργώντας πάντα με γνώμονα την υπεύθυνη επιχειρηματικότητα. Έννοιες που έχουν υπάρξει διαχρονικά αναπόσπαστο μέρος της συνολικής στρατηγικής κατεύθυνσης και λειτουργίας του από την ίδρυσή του το 1902. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, επιδιώκουμε την ενσωμάτωση της αειφορίας στην επιχειρηματικότητα, μέσα από τις διεθνείς μας δεσμεύσεις και συμπράξεις όπως η πρωτοβουλία Sustainable Greece 2020, προωθώντας το κοινό όραμα για μια βιώσιμη οικονομία που θα έχει ως επίκεντρο μια κοινωνία ευημερίας.
H ένταξη των επιχειρήσεων στο «Sustainability Performance Directory» είναι αποτέλεσμα ανεξάρτητης, τεκμηριωμένης διαδικασίας αξιολόγησης από εμπειρογνώμονες στα θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Διαβάστε επίσης:
Ποιοι είναι οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ
ΔΕΗ: Το ολικό turnaround και το «πράσινο» στοίχημα
Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος μεταμορφώνει το Καπνεργοστάσιο της Βουλής των Ελλήνων σε πολιτιστικό χώρο