Τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα και το μπαράζ επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσε να σημειώσει κάποιος ως χαρακτηριστικά γνωρίσματα του 2020 για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με τις επενδύσεις του ομίλου να αγγίζουν τα 88,9 εκατ. ευρώ.
Ο Όμιλος διαθέτει περισσότερα από 1.800 MW σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Εξ αυτών έχει εγκαταστήσει 728 MW στην Ελλάδα, 513 MW στις ΗΠΑ και 132 MW στην Ν.Α. Ευρώπη, ενώ διαθέτει υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος 430 MW.
Επίσης, αναπτύσσει επιπλέον έργα συνολικής ισχύος 1200 MW στην Ελλάδα, τα οποία θα είναι έτοιμα προς κατασκευή μέσα στην επόμενη περίοδο, διαθέτει άδειες παραγωγής για 2,5 GW και έχει υποβάλει αιτήσεις για έργα περί τα 5 GW.
Για αυτό, ο πήχης, -που βρισκόταν στα 2 GW εγκατεστημένης ισχύος-, έχει ανέβει πλέον στα 3 GW μέσα στην επόμενη πενταετία. Ασφαλώς, ανάμεσα στα project που ξεχωρίζουν είναι τα δύο μεγάλα έργα αντλησιοταμίευσης,(Αμφιλοχία και Αμάρι), συνολικού προϋπολογισμού 800 εκατ. ευρώ, καθώς και σημαντικός αριθμός φωτοβολταϊκών πάρκων.
Επέκταση στα πλωτά φωτοβολταϊκά
Κατά τη φετινή χρονιά η ΤΕΝΕΡΓ ανακοίνωσε και επίσημα την «είσοδό» της στα δύο νέα και πολλά υποσχόμενα πεδία των πλωτών φωτοβολταικών, αλλά και των υπεράκτιων πλωτών αιολικών πάρκων. Ειδικότερα, η εταιρεία υπέβαλε στη ΡΑΕ αιτήσεις για χορήγηση βεβαίωσης παραγωγού για τρεις εγκαταστάσεις πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων σε ισάριθμους τεχνητούς ταμιευτήρες, η συνολική ισχύς των οποίων ανέρχεται σε 265 MW. Οι αιτήσεις αφορούν στην εγκατάσταση 120 MW στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Καστρακίου, 103 MW στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Πουρναρίου και 42 ΜW στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Στράτου, ενώ το ύψος της επένδυσης θα ξεπεράσει τα 170 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχα, έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με την Ocean Winds (κοινοπραξία των εταιρειών EDP Renewables και ENGIE) για την από κοινού ανάπτυξη πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες. Στόχος είναι, καταρχήν, να προσδιοριστούν οι περιοχές ενδιαφέροντος και στη συνέχεια να συγκροτηθεί το επενδυτικό πλάνο το οποίο προβλέπει έργα δυναμικότητας 1,5 GW σε βάθος δεκαετίας.
Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις ΣΔΙΤ (όπως διαχείριση απορριμμάτων κ.α.) και άλλα projects «υπόσχονται» την περαιτέρω ενίσχυση και ανάπτυξη του Ομίλου.
Ισχυρά οικονομικά μεγέθη
Όσον αφορά τις οικονομικές επιδόσεις του 2020, ξεχωρίζουν η αύξηση των ενοποιημένων πωλήσεων στα 328,1 εκατ. ευρώ έναντι 299,1 εκατ. ευρώ το 2019 (+9,7%), με τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής να αναδεικνύεται σε κεντρικό «πυλώνα». Και αυτό καθώς τα έσοδά του ανήλθαν σε 273,4 εκατ. ευρώ, έναντι 237,3 εκατ. ευρώ το 2019 (+15,2 %). Η εν λόγω αύξηση οφείλεται κυρίως στην έναρξη λειτουργίας οκτώ νέων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα στους Δήμους Καρύστου και Κύμης-Αλιβερίου, στην Εύβοια, συνολικής ισχύος 113,4 MW, καθώς και δύο νέων αιολικών πάρκων στην Αμερική.
Τα προσαρμοσμένα EBITDA έφτασαν στα 198,8 εκατ. ευρώ (+12,1%), ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από τα δικαιώματα μειοψηφίας, εκτοξεύθηκαν στα 71,8 εκατ. ευρώ, έναντι 51,6 εκατ. ευρώ το 2019, καταγράφοντας αύξηση κατά 39,3%.
Παράλληλα, εντυπωσιακή ήταν η μείωση του καθαρού δανεισμού κατά 103,3 εκατ. ευρώ (στα 613 εκατ. ευρώ έναντι 716,3 εκατ. ευρώ το 2019), κυρίως λόγω της πώλησης του αιολικού πάρκου “Mountain Air” στις ΗΠΑ.
Ακόμη, αξιοσημείωτη είναι και η ταμειακή ρευστότητα του Ομίλου, ύψους 344 εκατ. ευρώ (291 εκατ. ταμειακά διαθέσιμα και 53 εκατ. καταθέσεις).
Διαβάστε επίσης:
Ποιοι είναι οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ
Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ: «Ένας άθλος ακόμα» στο νοσοκομείο Βόλου
MYTILINEOS: Το στοίχημα της «πράσινης» ενέργειας και το νέο έργο στην Ισπανία
