Του Κώστα Νούση
Στην Αστυπάλαια είναι στραμμένα τα φώτα, όπου μετά το πλάνο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen, να το μετατρέψει στο πρώτο έξυπνο και «πράσινο» νησί της Μεσογείου, με ενεργειακή αυτονομία, η Deloitte με στρατηγικό σχέδιο το οποίο ανέπτυξε, μεταμορφώνει το νησί σε πρότυπο Βιώσιμης Ανάπτυξης, συμβάλλοντας στη μετατροπή του σε έναν οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμο προορισμό για τους κατοίκους και τους τουρίστες.
Σχέδιο στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης 4 πυλώνων
Το σχέδιο το οποίο εκπόνησε η Deloitte, σε συνεργασία με τη δημοτική Αρχή, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, βασίζεται σε τέσσερις στρατηγικούς πυλώνες, ενώ όπως σχολίασε ο Δημήτρης Κουτσόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Deloitte, στο πλαίσιο της παρουσίασης «Είμαστε πολύ περήφανοι για το “Astypalaia 4.0”. Μοιραστήκαμε την τεχνογνωσία μας και το ταλέντο των ανθρώπων μας ως μέρος του οράματός μας για τη δημιουργία ενός στρατηγικού σχεδίου για αειφόρο ανάπτυξη, το οποίο μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μελλοντικά παρόμοια σχέδια για άλλους δήμους της χώρας».
Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης αποτελείται από τους εξής πυλώνες:
- Ανάπτυξη και βελτίωση υποδομών
- Ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας
- Προστασία του περιβάλλοντος και αειφορία
- Ψηφιακός μετασχηματισμός και αναβάθμιση δικτύων
Παράλληλα, υπάρχουν 18 στρατηγικές δράσεις, η σχεδίαση των οποίων στοχεύει στην επίτευξη των τεσσάρων πυλών.
Το σχέδιο της Volkswagen
Το πρωτοποριακό έργο για τη μετατροπή της Αστυπάλαιας στο πρώτο «πράσινο» νησί της Μεσογείου παρουσιάστηκε στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου. Το έργο περιλαμβάνει τη σταδιακή αντικατάσταση των συμβατικών ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης οχημάτων στο νησί με ηλεκτρικά, την εισαγωγή καινοτόμων υπηρεσιών μετακίνησης καθώς και την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, χωρίς αρνητικό οικολογικό αποτύπωμα, σε αντικατάσταση των σημερινών γεννητριών πετρελαίου. Η διάρκεια του έργου έχει αρχικό σχεδιασμό υλοποίησης τα έξι χρόνια.
Διαβάστε επίσης:
Ποιοι είναι οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ
«Πράσινες» επενδύσεις 43,8 δισ. μέχρι το 2030 – Μαγνήτης οι τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας