Ο Καναδάς θα δεσμευτεί σήμερα, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για το κλίμα, το οποίο οργανώνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, να μειώσει τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 40 έως 45% έως το 2030 συγκριτικά με το 2005, αντί για 30% παλαιότερα.
Αυτό το «εύρος» μείωσης των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ανακοινώνεται σήμερα από τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στη διαδικτυακή σύνοδο κορυφής.
Τη Δευτέρα, καταθέτοντας τον προϋπολογισμό του, ο Καναδάς είχε ήδη αναθεωρήσει προς τα πάνω τον στόχο μείωσης των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού, ορίζοντας τον σε 36% έως το 2030 σε σύγκριση με το 2005.
Σύμφωνα με το Radio-Canada, η κυβέρνηση Μπάιντεν κατέστησε σαφές στην Οτάβα ότι ένας στόχος κάτω από 40% θα προξενούσε δυσαρέσκεια. Αυτό το όριο του 40% θα μπορούσε να είναι ένα είδος «εισιτηρίου εισόδου» που έθεσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για τις χώρες που καλούνται να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής, σύμφωνα με το κανάλι.
Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ ευχήθηκε από την πλευρά του την Τρίτη μέσω Twitter, ο Τζάστιν Τριντό να δεσμευτεί για μια μείωση «τουλάχιστον 50% έως το 2030».
Σύμφωνα με το Radio-Canada, ο Τριντό θα προσπαθήσει στη σύνοδο κορυφής να παρουσιάσει ένα ισχυρό πρόγραμμα για να πείσει τους διεθνείς εταίρους του «ότι ακόμη και μια χώρα παραγωγός πετρελαίου μπορεί να έχει συγκεκριμένο σχέδιο».
Ο Καναδάς είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο. Οι μεγάλες δυνάμεις που έχουν προσκληθεί, οι οποίες αντιπροσωπεύουν μαζί το 80% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων που είναι υπεύθυνες για την υπερθέρμανση, έχουν ετοιμαστεί γι αυτήν τη σύνοδο κορυφής, η οποία θέλει να δείξει ότι η Αμερική επιστρέφει σε αυτό τον αγώνα μετά την αποδέσμευση του Ντόναλντ Τραμπ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν δεσμευτεί να μειώσουν τις εκπομπές τους από 26 έως 28% έως το 2025, σε σύγκριση με το 2005. Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπορέσει να προβάλλει ένα γενναίο πρόσωπο μετά τη συμφωνία για καθαρή μείωση του “τουλάχιστον 55%” των εκπομπών της αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Η Βρετανία έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές κατά 78% έως το 2035 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.
Διαβάστε επίσης:
Ποιοι είναι οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ
Γιάννης Εμίρης: Δυναμική ανταπόκριση της Alpha Bank στην ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG
ΔΕΣΦΑ: Στροφή των ελληνικών βιομηχανιών στο φυσικό αέριο – Αύξηση της ζήτησης και από τα νοικοκυριά
Πτολεμαΐδα 5: Το project μετατροπής σε μονάδα «πράσινης» ενέργειας και τα αγκάθια