Σε μία εποχή η οποία χαρακτηρίζεται από τις ραγδαίες εξελίξεις και προκλήσεις, οι οποίες δοκιμάζουν τις αντοχές τόσο των επιχειρήσεων όσο και του ανθρώπινου δυναμικού, έχει ιδιαίτερη αξία για τις επιχειρήσεις να εντάσσουν στον στρατηγικό τους σχεδιασμό επενδύσεις και δράσεις οι οποίες θα είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον, ενώ οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης αποτελούν βασικό πυλώνα του business plan τους.
Μία από αυτές τις επιχειρήσεις είναι και η ΔΕΠΑ, η οποία επεκτείνει τις δραστηριότητές της και εκσυγχρονίζει τις λειτουργίες της, αποτελώντας τον βασικό πυλώνα της εθνικής στρατηγικής για την απολιγνιτοποίηση και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όπως επιτάσσουν το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα και η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.
Μάλιστα, προς αυτή την κατεύθυνση, πρωτοστατεί στη δημιουργία των προϋποθέσεων για την παραγωγή και τη διάθεση υδρογόνου στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα εξετάζει διάφορες δράσεις και συγκεκριμένα έργα που θα επισπεύσουν την εισχώρηση του οικολογικού καυσίμου στην εγχώρια αγορά.
Παράλληλα, στο τέλος του 2019 προχώρησε στη δημιουργία scorecard εταιρικής υπευθυνότητας, καταγράφοντας τις ανάγκες και τις προσδοκίες της Εταιρείας στους τέσσερις βασικούς μας πυλώνες: Εργαζόμενοι, Περιβάλλον, Κοινωνία και Δίκτυο.
Οι πράσινες επενδύσεις στο νέο business plan
Η εταιρεία έχει εκπονήσει νέο business plan, σύμφωνα με το οποίο προγραμματίζει μεγάλες επενδύσεις στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός «πράσινου» χαρτοφυλακίου 200 MW, καθώς επίσης και σε νέες εναλλακτικές πηγές ενέργειας, όπως το υδρογόνο.
Μάλιστα, η ΔΕΠΑ, αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για το Καθαρό Υδρογόνο με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων στις τεχνολογίες υδρογόνου και κυψελών καυσίμου και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη δημιουργία του πρώτου σταθμού ανεφοδιασμού με υδρογόνο στη χώρα μας.
Συγχρόνως, η εταιρεία κλιμακώνει τη συμμετοχή της στα μεγάλα διεθνή έργα που θωρακίζουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας και την καθιστούν ενεργειακό κόμβο σε ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη. Η ΔΕΠΑ πρωτοστατεί στην ανάπτυξη του αγωγού EastMed που θα μεταφέρει το αέριο από τα κοιτάσματα της Λεβαντίνης στις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και του νέου Τερματικού Σταθμού LNG Αλεξανδρούπολη – μια από τις μεγαλύτερες ενεργειακές υποδομές που υλοποιούνται στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες, με προϋπολογισμό 370 εκατ. ευρώ, η οποία έρχεται να συμβάλλει αποφασιστικά στην ασφάλεια εφοδιασμού, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης, αφού θα διανέμει φυσικό αέριο που δεν θα διέρχεται από τρίτες χώρες.
Τα δύο αυτά μεγάλα έργα θα λειτουργούν σε πλήρη συνέργεια με τον Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας, την υλοποίηση του οποίου επιταχύνει η ΔΕΠΑ, με τις εργασίες λεπτομερούς σχεδιασμού και προμήθειας υλικών κατασκευής, τόσο για το Ελληνικό, όσο και το Βουλγαρικό τμήμα, να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Μετασχηματισμός σε ολοκληρωμένη εταιρεία ενέργειας
Τους προηγούμενους μήνες, η εταιρεία ολοκλήρωσε τον μετασχηματισμό της σε μια ολοκληρωμένη εταιρεία ενέργειας με αυξημένη καθετοποίηση, εξασφαλίζοντας παράλληλα, την εργασιακή ειρήνη. Ταυτόχρονα, βελτίωσε την ανταγωνιστικότητά της προωθώντας μια ευέλικτη οργανωτική δομή ικανή να παρακολουθεί τις εξελίξεις στον κλάδο, αλλά και αναβαθμίζοντας τις δεξιότητες του προσωπικού της ώστε να ανταποκρίνονται στις αυξημένες απαιτήσεις της αγοράς.
Επιπρόσθετα η εταιρεία αναπτύσσει στοχευμένες εξωτερικές συνεργασίες που της επιτρέπουν να διαφοροποιήσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρει, επεκτείνοντας παράλληλα, τις δραστηριότητες λιανικής καθώς επίσης και τη διεθνή εμπορική της παρουσία, μέσω στοχευμένων πωλήσεων στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Στο ίδιο πλαίσιο, διευρύνει τις χρήσεις του φυσικού αερίου, με τη βοήθεια τεχνολογιών υγροποιημένου φυσικού αερίου μικρής κλίμακας (Small Scale LNG) και προωθεί την αξιοποίηση του LNG ως ναυτιλιακού καυσίμου στην Ανατολική Μεσόγειο, κατασκευάζοντας ένα καινοτόμο πλοίο μεταφοράς που θα τροφοδοτεί τα λιμάνια της ευρύτερης περιοχής, ενώ διαχέει τα οφέλη της αεριοκίνησης σε περισσότερους οδηγούς και περιοχές της χώρας, με το πανελλαδικό δίκτυο πρατηρίων CNG που αναπτύσσει (FISIKON).
Συνεισφορά στο περιβάλλον
Το περιβάλλον αποτελεί θεμελιώδη άξονα της εταιρικής υπευθυνότητας της ΔΕΠΑ. Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες της εταιρείας, προτεραιότητα έχει η ευαισθητοποίηση των εργαζόμενων και των συνεργατών της σχετικά με τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των καθημερινών δραστηριοτήτων της.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται ενέργειες όπως η οικολογική μετακίνηση, η περιβαλλοντική πιστοποίηση Σταθμών Ανεφοδιασμού Λεωφορείων Φυσικού Αερίου (ΣΑΛΦΑ), η εξοικονόμηση ενέργειας και η πρόληψη οποιασδήποτε ρύπανσης.
Παράλληλα, από το 2018, εφαρμόζει Συστήματα Διαχείρισης Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος σε όλες τις δραστηριότητες, επεκτείνοντας τις σχετικές δράσεις στους τομείς της ανακύκλωσης υλικών και συσκευών, με τη συμμετοχή όλων των εργαζόμενων. Επιπροσθέτως, το σύνολο, σχεδόν, των εργαζόμενων συμμετέχει σε επιτροπές που διαχειρίζονται τα θέματα αυτά.
Η συνεισφορά μας στην κοινωνία
Στη ΔΕΠΑ βασικό μέλημα είναι η ομαλή λειτουργία της Εταιρείας στο πλαίσιο του κοινωνικού συνόλου. Η στήριξη και η ευημερία της πολιτείας και των ομάδων που δραστηριοποιούνται σε αυτήν, είναι ο άξονας γύρω από τον οποίον εκτυλίσσονται όλες οι ενέργειές της.
Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ευπαθών και μη ομάδων, η στήριξη και η εξέλιξη των νέων, η εθελοντική δραστηριότητα καθώς και η προώθηση του πολιτισμού, είναι κάποιες από τις εκφάνσεις τις ελληνικής κοινωνίας που υποστηρίζονται ενεργά και σταθερά από τη ΔΕΠΑ.
Διαβάστε επίσης:
Ποιοι είναι οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ
«Πράσινες» επενδύσεις 43,8 δισ. μέχρι το 2030 – Μαγνήτης οι τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας