Ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση περιβαλλοντικών δράσεων της ΕΡΓΟΣΕ που αφορά στη διάσωση και μεταφύτευση ελαιόδεντρων, εκ των οποίων μάλιστα κάποια είναι υπεραιωνόβια, σε συνεργασία με Δήμους και με την χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου.
Οι δράσεις, οι οποίες ξεπέρασαν τις 60.000 ευρώ, εντάσσονται στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΕΡΓΟΣΕ και αποτελούν ένα καινοτόμο περιβαλλοντικό πρόγραμμα, το οποίο αφορά στη διάσωση και μεταφύτευση ελαιόδεντρων που προέρχονται από απαλλοτριώσεις εκτάσεων για την κατασκευή σιδηροδρομικών έργων.
Πρόκειται για μια δράση που αναπτύσσεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και έχει στόχο τη διαχείριση του φυτικού κεφαλαίου των ελαιόδεντρων και τη διάσωσή τους μέσω της μεταφοράς και μεταφύτευσης σε συνεργασία με φορείς του Δημοσίου και ιδιώτες.
«H ολοκλήρωση αυτών των δράσεων επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ΕΡΓΟΣΕ για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την διατήρηση της κληρονομιάς μας μιας και αυτά τα δέντρα αποτελούν μέρος της. Το ελαιόδεντρο θα συμβολίζει πάντα την ευημερία και την ελπίδα και θα αποτελεί μέρος της ελληνικής παράδοσης, την οποία οφείλουμε να αναδείξουμε, ιδιαίτερα μάλιστα σε αυτή την δύσκολη συγκυρία» υπογράμμισε ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, Χρήστος Βίνης.
Πού πραγματοποιήθηκαν οι μεταφυτεύσεις των 114 ελαιόδεντρων
Το πρόγραμμα της ΕΡΓΟΣΕ ολοκληρώνεται σήμερα 10 Φεβρουαρίου με την μεταφύτευση ενός υπεραιωνόβιου ελαιόδεντρου στο κέντρο της Αθήνας, στη συμβολή των οδών Σίνα και Ακαδημίας.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου, στην Κεντρική Πλατεία Λυκόβρυσης στη συμβολή των οδών Γρηγορίου Λαμπράκη και Αγίας Βαρβάρας μεταφυτεύθηκαν με προσεκτικούς χειρισμούς συνολικά πέντε ελαιόδεντρα.
Την ίδια μέρα στο Χαλάνδρι, στη συμβολή των οδών Σαρανταπόρου και Εθνικής Αντίστασης, καθώς και στην πλατεία Εδέσσης και στην πλατεία Γιασεμιών μεταφυτεύθηκαν τρία ακόμη εντυπωσιακά δέντρα.
Στο πλαίσιο της ίδιας δράσης, την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου, στην Καλλιθέα επί της λεωφόρου Θησέως μεταφυτεύθηκαν άλλα τρία ελαιόδεντρα, καθώς και ένα υπεραιωνόβιο.
Η δεύτερη φάση των περιβαλλοντικών δράσεων υλοποιήθηκε την χρονική περίοδο από 16 Ιανουαρίου έως 10 Φεβρουαρίου 2021 στους Δήμους Πετρούπολης, Νέστου, Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης, Αθηναίων, Περιστερίου, Αχαρνών, Θηβαίων, Αγίων Αναργύρων Καματερού, Ρέντη, καθώς και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας, στο ΟΑΚΑ και στον Βοτανικό Κήπο.
Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, μεταφυτεύθηκαν συνολικά 71 ελαιόδεντρα εκ των οποίων τα 8 ήταν υπεραιωνόβια. Στο σύνολο και των δύο φάσεων διασώθηκαν 114 ελαιόδεντρα από τη δράση της ΕΡΓΟΣΕ η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο.
Σημειώνεται ότι η ΕΡΓΟΣΕ υποστηρίζει αδιάλειπτα όλη την διαδικασία μεταφοράς και μεταφύτευσης με συνεχή παρουσία εξειδικευμένων στελεχών της.
Διαβάστε επίσης:
Ποιοι είναι οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ
Το στοίχημα της αεροπορικής βιομηχανίας να μειώσει το ανθρακικό αποτύπωμα
Mytilineos: «Πράσινη» διείσδυση στην Ιταλία με δύο έργα αποθήκευσης ενέργειας Fast Reserve