Connect with us

Hi, what are you looking for?

GreenBusiness

Cosmos Aluminium: Εξαγόρασε το 51% της MC Chargers

 

Υπεγράφη πρόσφατα η συμφωνία απόκτησης πλειοψηφικού κεφαλαίου της MC Chargers IKE από την Cosmos Aluminium AE, με τη συμβολή της EY Ελλάδος. Συγκεκριμένα, η συμφωνία προβλέπει την απόκτηση του 51% του εταιρικού κεφαλαίου της MC Chargers, καθώς και τη δυνατότητα κάλυψης μελλοντικών χρηματοδοτικών γύρων, από την Cosmos Aluminium.

Η EY συμμετείχε στη συμφωνία ως αποκλειστικός σύμβουλος για λογαριασμό της MC Chargers, προσφέροντας υπηρεσίες χρηματοοικονομικού συμβούλου στην εταιρεία, καθ’ όλη τη διαδικασία εύρεσης προτιμητέου επενδυτή και τη διαδικασία διαπραγματεύσεων για την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Σχετικά με τη MC Chargers

Η νεοφυής MC Chargers ιδρύθηκε το 2019 με έδρα τη Θεσσαλονίκη, και είναι πρωτοπόρος στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων λύσεων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, οι οποίες σχεδιάζονται και παράγονται στην Ελλάδα από τους μηχανικούς της. Η εταιρεία αναλαμβάνει τη σχεδίαση του υλισμικού (hardware: πλακέτα, καλωδιώσεις, αισθητήρες, μεταλλικό περίβλημα φορτιστή, κ.ά.) και την παραγωγή του τελικού προϊόντος, αναλόγως των προδιαγραφών του πελάτη, την ανάπτυξη ειδικού λογισμικού (software) για τη διαχείριση της λειτουργίας των σταθμών φόρτισης και των συναλλαγών αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και την εγκατάσταση των σταθμών φόρτισης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με παράλληλη κάλυψη της υποστήριξης και συντήρησής τους.

Σχετικά με την Cosmos Aluminium

Αντίστοιχα, η Cosmos Aluminium, με έδρα τη Λάρισα, αποτελεί μια πρότυπη μονάδα διέλασης αλουμινίου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με πλήρως αυτοματοποιημένη παραγωγική διαδικασία με χρήση ρομποτικών μηχανημάτων. Η εταιρεία είναι πλήρως εξωστρεφής, εξάγοντας περίπου το 95% της παραγωγής της, και παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη από την ίδρυσή της το 2007, αναμένοντας να καταγράψει πωλήσεις άνω των €150 εκατ. για το έτος χρήσης 2021.

Υπενθυμίζεται ότι, οι κ.κ. Ξενοφών Καντώνιας, Ιωάννης Καντώνιας, και Θεόδωρος Καντώνιας, Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Cosmos Aluminium, αντίστοιχα, είχαν κερδίσει το βραβείο EY Έλληνας «Επιχειρηματία της Χρονιάς» 2017.

Οι στόχοι της επένδυσης

Η επένδυση αποσκοπεί στη χρηματοδότηση των αναπτυξιακών σχεδίων της MC Chargers, που εστιάζονται στη μεταφορά της παραγωγής σε νέες, μεγαλύτερες εγκαταστάσεις στη BI.ΠΕ. Σίνδου, καθώς και στην αγορά πρόσθετου μηχανολογικού εξοπλισμού. Η βασικότερη επενδυτική δαπάνη, ωστόσο, αφορά την πρόσληψη νέων ηλεκτρολόγων / ηλεκτρονικών μηχανικών, καθώς και προγραμματιστών λογισμικού, για την περαιτέρω ενίσχυση του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης (R&D) και της παραγωγικής δυναμικότητας της MC Chargers, στοχεύοντας στην κατάκτηση ηγετικής θέσης στην ελληνική αγορά και στην εξαγωγή ελληνικής τεχνογνωσίας, σε πρώτη φάση, σε αγορές της Ευρώπης, της Ασίας και της Ωκεανίας, κατά την επόμενη πενταετία.

Από την πλευρά της Cosmos Aluminium, ο κος Θοδωρής Καντώνιας, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, δήλωσε: «Επιτυγχάνεται ένας σημαντικός στόχος της εταιρίας μας που είναι η επένδυση στο μέλλον. Πιστεύουμε ότι η δημιουργικότητα και η πρωτοποριακή τεχνολογία της MC Chargers σε συνδυασμό με την εμπειρία της Cosmos Aluminium στην επιχειρηματικότητα, ανοίγουν το δρόμο για την εγκαθίδρυση της MC Chargers στην κορυφή των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικών φορτιστών στην Ελλάδα. Στόχος της Cosmos Aluminium αποτελούσε ανέκαθεν η διείσδυση στο χώρο που λέγεται πράσινη μετάβαση και με αυτήν την επένδυση πιστεύουμε ότι επιτυγχάνεται στο ακέραιο. Οι προοπτικές είναι τεράστιες και είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρξουν σύντομα και νέες ευκαιρίες για δημιουργία συναφών προϊόντων τεχνολογίας».

Σχολιάζοντας τη συμφωνία, ο κος Νίκος Μπρης, Director και Επικεφαλής Υπηρεσιών Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών στο γραφείο της EY στη Θεσσαλονίκη, ανέφερε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης συναλλαγής, για πολλούς λόγους. Καταρχάς, γιατί πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση σε νεοφυή επιχείρηση στη χώρα μας στον ευρύτερο τομέα της ηλεκτροκίνησης, σε μία εταιρεία η οποία ανέπτυξε και κατασκεύασε τον πρώτο ελληνικό φορτιστή. Κατά δεύτερον, η εν λόγω σύμπραξη διαμορφώνει συνθήκες με πολλαπλαστιακό πρόσημο στο μέλλον, για την ανάδειξη της “Made in Greece” τεχνολογίας και τις ικανότητες του ελληνικού ανθρώπινου κεφαλαίου σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα, η σημασία της συμφωνίας ενισχύεται, δεδομένου ότι υλοποιείται από δύο εταιρείες εκτός του κλεινού άστεως της Αθήνας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα αντίστοιχα, ενώ και η χρηματοοικονομική συμβουλευτική υποστήριξη της συναλλαγής υλοποιήθηκε εξ’ ολοκλήρου από την ομάδα Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών που εδρεύει στο γραφείο της EY στη Θεσσαλονίκη. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που, μέσω της υποστήριξής μας, συμβάλλουμε και εμείς, ως ΕΥ, αφενός, στη μετάβαση σε έναν πιο βιώσιμο και πιο πράσινο κόσμο και, αφετέρου, στη μεγέθυνση των ελληνικών επιχειρήσεων και, δη των νεοσύστατων, και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Διαβάστε περισσότερα

Αλεξάνδρα Σδούκου: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο νέος ενεργειακός διάδρομος για φθηνή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Vodafone: Αναπτύσσει την εφαρμογή «Panic Button» για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας

MYTILINEOS: Αναπτύσσει το χαρτοφυλάκιό της στην αποθήκευση ενέργειας – Το νέο έργο και οι στόχοι για το 2022

Κρι Κρι: Η επένδυση των 6 εκατ., η μετάβαση στην κυκλική οικονομία και η υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής βιοαερίου

Διαβάστε επίσης...