Σε συνεργασία στρατηγικής σημασίας για επενδύσεις στη διαχείριση απορριμμάτων, προχώρησαν ο όμιλος ΤΙΤΑN και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, οι οποίες διεκδικούν -συμμετέχοντας στους διαγωνισμούς- τις ΣΔΙΤ Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Αττική και στην Κεντρική Μακεδονία.
Η κοινοπραξία των δύο ομίλων κατέθεσε στις 22 Σεπτεμβρίου επιστολές εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην Α’ φάση των διαγωνισμών για τις ΜΕΑ του Κεντρικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της Αττικής, του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά και του Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
H πρόθεση της ΤΙΤΑΝ να επενδύσει στις ΣΔΙΤ βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους στόχους του για βιώσιμη ανάπτυξη και τη δέσμευσή του να συμμετέχει ενεργά στην κυκλική οικονομία της Ελλάδας, στηρίζοντας την εθνική στρατηγική για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κρίσιμου περιβαλλοντικού ζητήματος της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων. Η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των δραστηριοτήτων και των προϊόντων του, η μείωση των αποβλήτων και η ανάπτυξη μιας περιβαλλοντικά υπεύθυνης εφοδιαστικής αλυσίδας αποτελούν ουσιαστικές δεσμεύσεις του Ομίλου στο πλαίσιο των μακροπρόθεσμων στόχων του σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης (ESG).
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει ήδη ολοκληρώσει και λειτουργεί με επιτυχία ανάλογα έργα σε Μακεδονία και Ήπειρο ενώ υλοποιεί αυτή την περίοδο και το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ στον τομέα των απορριμμάτων, αυτό της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η εταιρεία πρωταγωνιστεί στους τομείς της παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας και των έργων περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας, δραστηριοποιούμενη εδώ και περίπου 25 χρόνια στους συγκεκριμένους τομείς, στο πλαίσιο της επιχειρηματικής στρατηγικής της για βιώσιμη ανάπτυξη και αειφορία. Με τις δραστηριότητές της συμβάλλει στη μετάβαση σε ένα μέλλον με λιγότερο άνθρακα και στη μέγιστη δυνατή προστασία του περιβάλλοντος με προφανή οφέλη για το κοινωνικό σύνολο.
Σημειώνεται ότι μέσω των ΜΕΑ μπορεί να μεγιστοποιηθεί η ανακύκλωση, να ελαχιστοποιηθεί η ταφή απορριμμάτων και παράλληλα να εξασφαλιστεί η παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων υψηλής ποιότητας. Η αξιοποίηση των εναλλακτικών καυσίμων στην παραγωγή τσιμέντου συμβάλλει στην εξοικονόμηση φυσικών πρώτων υλών, στη μείωση των εκπομπών CO2 και στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητας της εγχώριας τσιμεντοβιομηχανίας.
Διαβάστε επίσης:
O οδικός χάρτης της «πράσινης» Χρηματοοικονομικής
Όμιλος ΕΛΠΕ: Το project για το διυλιστήριο του μέλλοντος και η αναθεώρηση των «πράσινων» στόχων