Connect with us

Hi, what are you looking for?

Οργανισμοί

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος μεταμορφώνει το Καπνεργοστάσιο της Βουλής των Ελλήνων σε πολιτιστικό χώρο

 

Σε ένα σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο το οποίο θα αποτελεί την ιδανική σκηνή για την ανάπτυξη νέων καλλιτεχνικών ιδεών, μετατρέπει τον ιστορικό χώρο του παλιού καπνεργοστασίου, ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, το Δημήτρη Δασκαλόπουλου.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας με τη Βουλή των Ελλήνων, ο Οργανισμός χρηματοδοτεί με 1 εκατ. ευρώ για αναμόρφωση ενός χώρου σύμβολο, ο οποίος, εκτός από γενικές οικοδομικές εργασίες καθαριότητας, αποξήλωσης σαθρών στοιχείων, επισκευής, ανακαίνισης και βαφής, εξοπλίζεται με σύγχρονες υποδομές.

Τι είναι το καπνεργοστάσιο

Το Καπνεργοστάσιο της οδού Λένορμαν, το δεύτερο δημόσιο καπνεργοστάσιο της Αθήνας, κατασκευάστηκε από το Ελληνικό Δημόσιο. Άρχισε να κτίζεται το 1928 και λειτούργησε το 1930, ενώ το συνολικό εμβαδό του κτηρίου είναι περίπου 19.000 τ.μ.
Στο χώρο του Καπνεργοστασίου Αθηνών στεγάστηκαν αρκετές καπνοβιομηχανίες, βιομηχανίες κοπής και συσκευασίας καπνού, βιομηχανίες παραγωγής τσιγάρων και πούρων, ενώ λειτουργούσαν αποθήκες, τελωνείο, εστιατόρια για τους εργαζομένους, καθώς και οικία για τον φύλακα του κτηρίου.

Κατά καιρούς, τμήματα του κτηρίου χρησιμοποιήθηκαν για άλλες χρήσεις όπως φυλακές, καταφύγιο προσφύγων, και στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα για στέγαση υπηρεσιών όπως το Ελεγκτικό Συνέδριο, η Προεδρία της Κυβέρνησης, το Υπουργείο Οικονομικών.

Ο χαρακτηρισμός σε ιστορικό διατηρητέο μνημείο

Το 1989 το Υπουργείο Πολιτισμού χαρακτηρίζει το Δημόσιο Καπνεργοστάσιο της οδού Λένορμαν ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο μαζί με τον μηχανολογικό του εξοπλισμό.

Το 2000 το κτίριο παραχωρήθηκε εξ ολοκλήρου στη Βουλή των Ελλήνων. Το 2008 ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση των εξωτερικών όψεων και το 2016 η αποκατάσταση της μεταλλικής στέγης του αιθρίου. Σήμερα μέρος του στεγάζει τη Βιβλιοθήκη και το Τυπογραφείο της Βουλής.

Πολιτιστικό πρόγραμμα σύγχρονης τέχνης

Η Βουλή των Ελλήνων και ο ΝΕΟΝ συνεργάζονται για την υλοποίηση του Πολιτιστικού Προγράμματος Σύγχρονης Τέχνης 2021, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο – Βιβλιοθήκη και Τυπογραφείο της Βουλής, επί της οδού Λένορμαν 218.

Κατά το διάστημα Ιουνίου-Δεκεμβρίου 2021, το πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο θα φιλοξενήσει την έκθεση σύγχρονης τέχνης Πύλη | Portals, σε διοργάνωση του ΝΕΟΝ και επιμέλεια της Ελίνας Κουντούρη, Διευθύντριας ΝΕΟΝ και της Madeleine Grynsztejn, Pritzker Director, Museum of Contemporary Art Chicago.

Η έκθεση Πύλη | Portals θα αναπτύξει μηνύματα, ιδέες και προβληματισμούς γύρω από την εκάστοτε νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται μέσα από την επανάσταση και την ανατροπή. Συνολικά 40 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό – μεταξύ τους και νέες αναθέσεις έργων – θα εξερευνήσουν αυτή τη διαφορετική πραγματικότητα μέσα από θέματα όπως η Κίνηση, το Κοινό Βίωμα, η Σύνδεση, το Σπίτι.

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι είναι οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ

Επένδυση Ελληνικό: Τι προβλέπει το σχέδιο δημιουργίας χώρων αναψυχής – Ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση του έργου «μαμούθ»

Δημιουργείται ερευνητική δράση ελληνικού γενετικού υλικού για προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας

MYTILINEOS: Επένδυση στο Κιλκίς – Κατασκευάζει πρότυπη μονάδα επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων στην Ελλάδα

Διαβάστε επίσης...