Του Κώστα Νούση
Την ανάγκη ίδρυσης μιας Ένωσης «Πράσινων» Κεφαλαιαγορών (CMU) ανέπτυξε, την Πέμπτη 6 Μαΐου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σε Επιτροπή της Κομισιόν για τις προτάσεις εταιρικής αειφορίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι μία τέτοια ενέργεια θα προσφέρει στην Ευρωπαϊκή Ένωση την ευκαιρία να οικοδομήσει ένα πραγματικά πανευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Μάλιστα, η σιδηρά κυρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπερτόνισε ότι η έκδοση πράσινων ομολόγων από τις κυβερνήσεις θα είναι το κλειδί για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής, τα οποία με τη σειρά τους συμβάλλουν στη δημιουργία ενός αγωγού έργων για τον ιδιωτικό τομέα στον οποίο θα επενδύσουν. Μάλιστα, από το χρηματοδοτικό «υπερόπλο» του «Next Generation EU» το οποίο είχε αναπτύξει πριν από περίπου ένα χρόνο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, αναμένεται να διατεθούν συνολικά 225 δις. ευρώ σε πράσινα ομόλογα, καθιστώντας το ως τον μεγαλύτερο εκδότη παγκοσμίως.
«Η Πράσινη CMU όχι μόνο μας δίνει μια τεράστια ευκαιρία να δημιουργήσουμε κάτι πραγματικά ευρωπαϊκό και με άμεσο αντίκτυπο, αλλά έχει επίσης τη δυνατότητα να μεταμορφώσει την ΕΕ ως σύνολο. Θα μας επέτρεπε να κάνουμε την οικονομία μας πιο ανθεκτική στα σοκ, αποφεύγοντας παράλληλα τα χειρότερα σενάρια για την κλιματική αλλαγή» σημείωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.
Το ευρωπαϊκό στοίχημα για τα ESG
Όπως ανέλυσε η κα Λαγκαρντ, οι επενδύσεις σε κριτήρια ESG (Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά, Εταιρικής Διακυβέρνησης), συγκεντρώνονται στην Ευρώπη, μάλιστα, τα υπο διαχείριση επενδυτικά κεφάλαια που έχουν εντολή για αγορά ομολόγων ESG, έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί από το 2015, ενώ πάνω από τα μισά κεφάλαια έχουν έδρα τη ζώνη του ευρώ.
Επομένως, επισημαίνει η πρόεδρος της ΕΚΤ, οι πράσινες κεφαλαιαγορές είναι δυναμικές και αναπτύσσονται στην Ευρώπη και είναι ήδη σχετικά καλά ενσωματωμένες. Αυτό σημαίνει ότι καθώς εμβαθύνουν περαιτέρω, το ίδιο θα είναι και η ανθεκτικότητα της Ευρώπης. Επιπλέον, το ευρώ πήρε το προβάδισμα ως το παγκόσμιο νόμισμα της πράσινης χρηματοδότησης.
Πέρυσι, περίπου τα μισά από τα πράσινα ομόλογα που εκδόθηκαν παγκοσμίως ήταν σε ευρώ. Υπάρχει τεράστια δυναμική για να αναπτυχθεί αυτός ο όγκος μόλις ξεκινήσει η πράσινη μετάβαση σε όλο τον κόσμο.
Η ίδρυση Ένωσης Πράσινων Κεφαλαιαγορών και οι προβληματισμοί
«Η συνεχής ανάπτυξη των πράσινων κεφαλαιαγορών δεν θα συμβεί από μόνη της. Κάποια στιγμή θα χτυπήσουμε τα ίδια όρια που τώρα περιορίζουν την ολοκλήρωση των ευρύτερων κεφαλαιαγορών μας – λείπουν διασυνοριακές υποδομές και εθνικοί περιορισμοί» επεσήμανε η κα Λαγκάρντ, ενώ υπογράμμισε ότι «Εάν η ΕΕ δεν μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες που αναζητούν ξένοι επενδυτές και εκδότες, θα πάνε αλλού. Εάν οι άλλοι κινούνται πιο γρήγορα από εμάς, το πλεονέκτημα του ευρώ ως το παγκόσμιο πράσινο νόμισμα θα μπορούσε να εξασθενίσει και να χαθεί. Το ευρώ θα χάσει την ευκαιρία να ενισχύσει τον διεθνή του ρόλο».
«Κατά την άποψή μου, λοιπόν, πρέπει να ενισχύσουμε την ατζέντα της CMU υποστηρίζοντας την ανάπτυξη της πράσινης CMU. Οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης της CMU θα πρέπει να παρακολουθούνται γρήγορα – ακόμη και αν έχουν εφαρμοστεί μόνο στη βιώσιμη χρηματοδότηση προς το παρόν» τόνισε.
Ανάγκη πλάνο μεταρρυθμίσεων
«Χρειαζόμαστε την κατάλληλη ευρωπαϊκή εποπτεία των πράσινων χρηματοοικονομικών προϊόντων με επίσημες σφραγίδες της ΕΕ, όπως το επικείμενο πρότυπο πράσινου ομολόγου της ΕΕ» υπογράμμισε η Κριστίν Λαγκαρντ.
«Χρειαζόμαστε επίσης εναρμονισμένη φορολογική μεταχείριση των επενδύσεων σε βιώσιμα χρηματοοικονομικά προϊόντα, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κατακερματισμός των πράσινων επενδύσεων σε εθνικό επίπεδο. Και χρειαζόμαστε περαιτέρω σύγκλιση στην αποτελεσματικότητα των εθνικών πλαισίων αφερεγγυότητας, ακόμη και στην εκπόνηση ειδικών διαδικασιών για πράσινες επενδύσεις» σημείωσε.
Διαβάστε επίσης:
Ποιοι είναι οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ
Οι Άραβες, η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου, η Autohellas και η επένδυση σε φωτοβολταϊκά πάρκα