Connect with us

Hi, what are you looking for?

GreenBusiness

JTI: Παρέδωσε το πρώτο δημόσιο ιαπωνικό πάρκο της Αθήνας

 

Στους πολίτες και επισκέπτες της Αθήνας παραδόθηκε την Τρίτη 5 Ιουλίου το πρώτο δημόσιο Ιαπωνικό πάρκο της πόλης. Το έργο ολοκληρώθηκε με την ευγενική υποστήριξη της Japan Tobacco International (JTI) στην Ελλάδα η οποία έχει αναλάβει και τη συστηματική συντήρησή του για την επόμενη τριετία. Η δράση αυτή, όπως και το έργο της ανάπλασης και τακτικής συντήρησης των κήπων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας που υλοποιήθηκε πριν δύο χρόνια εντάσσονται στους στόχους της εταιρείας για ένα Βιώσιμο Μέλλον.

Ο μετασχηματισμός του πάρκου Νηρηίδων στο Παγκράτι σε έναν αυθεντικό Ιαπωνικό κήπο και μια θεματική «πράσινη όαση», απέναντι από την Εθνική Πινακοθήκη, έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος του Δήμου Αθηναίων «Υιοθέτησε την πόλη σου» και τελεί υπό την αιγίδα της Ιαπωνικής Πρεσβείας.

Η JTI αναπτύσσει με συνέπεια, στοχευμένα και αποτελεσματικά προγράμματα ΕΚΕ, σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς με στόχο την υποστήριξη δράσεων που αφορούν την αειφορία και τον Πολιτισμό, τιμώντας παράλληλα την Ιαπωνική της ‘καταγωγή’.

Η νέα διαμόρφωση του πάρκου συμβάλλει στην αισθητική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής και έχει ως στόχο να προσφέρει στους Αθηναίους αλλά και σε όλους του επισκέπτες ένα χώρο πρασίνου, προσβάσιμο για όλους, που θα βελτιώνει την ποιότητα ζωής στην πόλη. Στο πάρκο προστέθηκαν εμβληματικά στοιχεία της ιαπωνικής κουλτούρας, όπως η παραδοσιακή Ιαπωνική πύλη Torii Gate και πέτρινοι φανοί ενώ δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή ολόκληρος ο χώρος να είναι προσβάσιμος για ΑμΕΑ.

Στην τελετή παράδοσης του ιαπωνικού κήπου στην οποία γιορτάστηκε το Natsu Matsuri, το παραδοσιακό ιαπωνικό καλοκαιρινό φεστιβάλ, παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο Πρέσβης της Ιαπωνίας, κ. Nakayama Yasunori και η Γενική Διευθύντρια της JTI στην Ελλάδα, κ. Lili Zigoslu.

Η κ. Lili Zigoslu μίλησε για τη συνειδητή επιλογή της εταιρείας στη διασφάλιση ενός Βιώσιμου Μέλλοντος για Όλους ενώ τόνισε τον διπλό στόχο της JTI που είναι: «Αφενός να συμβάλλει στην ανάπτυξη του αστικού περιβάλλοντος και παράλληλα να προσφέρει σήμερα στους Αθηναίους πολίτες και επισκέπτες της πόλης ένα μοναδικό παράδειγμα της ιαπωνικής φιλοσοφίας και αρχιτεκτονικής».

Τέλος, η κ. Lili Zigoslu ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Αθηναίων, κ. Κώστα Μπακογιάννη, τον Πρέσβη της Ιαπωνίας, κ. Nakayama Yasunori, τον κ. Δήμο Βρατσάνο, από τον Ελληνο-Ιαπωνικό Σύνδεσμο Φιλίας ο οποίος πρότεινε την ιδέα ενός Ιαπωνικού Πάρκου στην Αθήνα και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ecoscapes, Δρα Αντώνη Σκορδίλη που ανέλαβε μαζί με την ομάδα του το σχεδιασμό και την υλοποίηση του μετασχηματισμού του πάρκου.

Τι είναι οι ιαπωνικοί κήποι

Οι Ιαπωνικοί κήποι σε όλο τον κόσμο αποτελούν πολιτιστικούς και βοτανικούς θησαυρούς, καθώς αποδίδουν φόρο τιμής στις διάφορες περιόδους της ιαπωνικής κουλτούρας και ιστορίας. Αποτελούν ένα από τα παραδοσιακά πολιτιστικά και πνευματικά σύμβολα της Ιαπωνίας και η ιστορία τους χρονολογείται από τον 6ο αιώνα μ.Χ.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Ιαπωνικοί κήποι, τόσο στην Ιαπωνία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, εξελίσσονται σε χώρους που βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με το τοπίο που τους περιβάλλει, συνδέοντας τις ανθρώπινες ανάγκες με το ευρύτερο περιβάλλον.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας η επιρροή του σύγχρονου σχεδιασμού στην έκφραση της παραδοσιακής Ιαπωνικής κουλτούρας έχει επιφέρει σημαντικές εξελίξεις στο σχεδιασμό των Ιαπωνικών κήπων. Η έννοια του μινιμαλισμού και της ‘μικρογραφίας’ του τοπίου, η γλυπτική δομή στα φυτά, οι διαφορετικές υφές αλλά και η εκτεταμένη και προσεκτική χρήση των φυτών στο σχεδιασμό, σηματοδοτούν στοιχεία χαρακτηριστικά της νέας περιόδου της Ιαπωνικής Αρχιτεκτονικής Τοπίου.

Σήμερα, η γοητεία του ιαπωνικού κήπου εκτιμάται ευρέως σε όλο τον κόσμο και πολλοί Ιαπωνικοί Κήποι έχουν δημιουργηθεί σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης. Μια από τις αρχές του ιαπωνικού κήπου είναι να αντικατοπτρίζει την ιαπωνική παράδοση, με σεβασμό παράλληλα στο τοπικό κλίμα και σε αρμονία με τη Φύση. Αυτή τη φιλοσοφία ενστερνίζεται απόλυτα και η JTI.

Διαβάστε περισσότερα

Μυτιληναίος: Ωθήσαμε την πράσινη μετάβαση πιο μπροστά από όσο μπορούσαν να αντέξουν οι οικονομίες μας

Οι προοπτικές του υδρογόνου στο ενεργειακό τοπίο της Ελλάδας

Ελληνικά Πετρέλαια και RWE ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αναπτύξουν υπεράκτια αιολική ενέργεια

Ποιοι είναι οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ

Διαβάστε επίσης...

GreenBusiness

Το μεγαλύτερο δίκτυο δημοσίως προσβάσιμων φορτιστών στην Ελλάδα, με 25 σημεία φόρτισης, στα οποία οι χρήστες υβριδικών και ηλεκτροκίνητων οχημάτων θα μπορούν να φορτίζουν...

GreenBusiness

Στη δημιουργία δύο βιοκλιματικών «πάρκων τσέπης» στις γειτονιές της Αθήνας, και πιο συγκεκριμένα στον Άγιο Αρτέμιο, γνωστό και ως Γούβα, και στα Άνω Πατήσια,...

GreenGov

Το πρώτο μεγάλο βήμα για τη μετάβαση στην εποχή των smart cities κάνει η Αθήνα μέσω του ηλεκτροφωτισμού. Εφαρμόζοντας το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης...

GreenGov

Οι άστεγοι είναι ανάμεσα στις πληθυσμιακές ομάδες που βρίσκονται περισσότερο εκτεθειμένες στον κορωνοϊό. Έχουν περιορισμένη πρόσβασή στα απαραίτητα προστατευτικά μέσα, όπως μάσκες και αντισηπτικά,...

GreenBusiness

Η P&G, μέσα από τη δύναμη των προϊόντων της όπως Αriel, Fairy και Always συμβάλλει έμπρακτα και ουσιαστικά στην ενίσχυση της βιωσιμότητας στα αστικά...