Δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο κινδυνεύουν από μη ασφαλή τρόφιμα, εκ των οποίων εκατομμύρια αρρωσταίνουν, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο επειδή καταναλώνουν μη ασφαλή τρόφιμα.
Η εφαρμογή πρακτικών που εξασφαλίζουν την ασφάλεια των τροφίμων ενισχύει την υγεία του ατόμου και βελτιώνει την οικονομική ανάπτυξη της εκάστοτε περιοχής.
Τόσο η ορθή εφαρμογή των επιστημονικών μελετών όσο και η δίκαιη επιβολή των κανονισμών επηρεάζουν την παραγωγή και τη διακίνηση ασφαλών τροφίμων.
Το βιβλίο «Ασφάλεια Τροφίμων – Βασικές Έννοιες, Οικονομική Διάσταση και Κλιματική Αλλαγή», του Ζαχαρία Παπανικολάου, έχει ως σκοπό να αναλύσει ένα μέρος του συνόλου των παραμέτρων που σχετίζονται με την ασφάλεια τροφίμων και να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα και προβλήματα που πιθανόν να αντιμετωπίσει κάποιος που ασχολείται με το αντικείμενο αυτό.
Συγκεκριμένα, στο βιβλίο εξετάζονται τα παρακάτω:
- Ο παγκόσμιος πληθυσμός και παραγωγή τροφίμων
- Η οικονομία και ασφάλεια τροφίμων
- Ο COVID-19 και κίνδυνοι για την ασφάλεια τροφίμων
- Η κλιματική αλλαγή και ασφάλεια τροφίμων
- Η Salmonella, ασφάλεια τροφίμων και πρακτικές χειρισμού
- Η ασφάλεια τροφίμων στα φρούτα και τα λαχανικά
- Η υγιεινή τροφίμων