Connect with us

Hi, what are you looking for?

Οργανισμοί

Πως οι επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια θα επαναφέρουν την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης – Τι δείχνουν οι μελέτες

 

Οι επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια μπορεί να βοηθήσουν τις οικονομίες να ανακάμψουν από την επιβράδυνση που προκλήθηκε από την πανδημία της COVID-19 καθώς θα προσθέσουν περισσότερες θέσεις εργασίας σε σχέση με τη στήριξη στα ορυκτά καύσιμα, όπως εκτιμούν οι ερευνητές.

«Οι πράσινες επενδύσεις μπορεί να είναι σημαντικό κομμάτι των πακέτων ανάκαμψης, να οδηγήσουν σε δημιουργία θέσεων εργασίας και θετικά οικονομικά αποτελέσματα και να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή», αναφέρει έκθεση του αμερικανικού World Resources Institute (WRI).

Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η ανάπτυξη αφού εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια των lockdowns του κορωνοϊού, οι κυβερνήσεις δαπανούν περισσότερα σε βιομηχανίες που βασίζονται περισσότερο στον άνθρακα, το οποίο ούτε αντιμετωπίζει τις ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή ούτε προσφέρει σταθερότητα στους εργαζομένους, προειδοποιήσει το ινστιτούτο.

Αναλύοντας πάνω από δέκα μελέτες που διενεργήθηκαν την τελευταία 10ετία, η έκθεση του WRI προέβλεψε ότι 1 εκατ. δολάρια σε πράσινες επενδύσεις θα δημιουργήσουν περισσότερες βραχυπρόθεσμες θέσεις εργασίας απ’ ό,τι το ίδιο ποσό που επενδύεται σε δρόμους και ορυκτά καύσιμα.

Ωστόσο η ποιότητα των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται σε κλάδους θετικούς προς το κλίμα πρέπει να προστατευθεί με τη διασφάλιση δίκαιων μισθών και εργασιακών συνθηκών, ανέφερε η μελέτη, καλώντας τις κυβερνήσεις να συζητήσουν με εργατικά συνδικάτα για το θέμα αυτό.

Καθώς ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με την αύξηση της θερμοκρασίας και περισσότερο ακραίες καιρικές συνθήκες, καθώς και οι πιέσεις στην απασχόληση, η στροφή στις πράσινες επενδύσεις δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπιστούν και τα δύο προβλήματα με τη μία, ανέφεραν οι αναλυτές.

«Οι επενδύσεις στο κλίμα δεν αποτελούν κόστος, αλλά οικονομική ευκαιρία», δήλωσε στο Thomson Reuters Foundationο ο Τζόελ Γιέγκερ, επικεφαλής συντάκτης της μελέτης του WRI.

Η πανδημία εξαφάνισε περίπου 255 εκατ. θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης την περασμένη χρονιά και οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο έχασαν εισόδημα περίπου 3,7 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO).

Οι βιομηχανίες που βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα έχουν κερδίσει 334 δισ. δολάρια σε κρατικές επενδύσεις συγκριτικά με 276 δισεκ. δολάρια για ανανεώσιμη ενέργεια και δημόσιες συγκοινωνίες, σύμφωνα με στοιχεία του Energy Policy Tracker που περιλαμβάνονται στη μελέτη.

Υπολογίστηκε ότι η Ινδονησία θα μπορούσε να προσθέσει 15,3 εκατ. θέσεις εργασίας έως το 2045 και οι ΗΠΑ μπορεί να προσθέσουν 4,5 εκατ. θέσεις εργασίας κατ’ έτος για 10 χρόνια εάν αυτές οι χώρες επενδύσουν στην καθαρή ενέργεια και υιοθετήσουν στρατηγικές ανάπτυξης με χαμηλό άνθρακα.

Οι κερδισμένοι της πανδημίας

Οι φιλικές προς το κλίμα βιομηχανίες έχουν ήδη προσφέρει απασχόληση και καλύτερους μισθούς κατά την πανδημία, σύμφωνα με τη μελέτη.

Για παράδειγμα, η κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα έχει προσελκύσει κόσμο λόγω των υψηλότερων αποδοχών και στο Πακιστάν, μια κρατική επένδυση 135 εκατ. δολαρίων σε φύτευση δέντρων και την προστασία των δασών δημιούργησε τον περασμένο χρόνο 85.000 θέσεις εργασίας ημερήσιας απασχόλησης,

Ευρύτερα, οι επενδύσεις στην κατασκευή εξοπλισμού φωτοβολταϊκών δημιουργούν 1,5 φορές περισσότερες θέσεις εργασίας συγκριτικά με το ίδιο ποσό που δαπανήθηκε για την παρασκευή ορυκτών καυσίμων, ενώ για την αιολική ενέργεια ο αριθμός αυτός είναι 1,2 φορές μεγαλύτερος, έδειξαν οι μελέτες που ανέλυσε το WRI.

Ο κλάδος της ανανεώσιμης ενέργειας δημιούργησε έναν αυξανόμενο αριθμό θέσεων εργασίας τα τελευταία χρόνια, στα 11,5 εκατ. το 2019 από τα 11 εκατ. τα προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η εγκατάσταση ηλιακών πάνελ ή η μετατροπή ενός κτιρίου για να γίνει περισσότερο αποδοτικό ενεργειακά είναι δραστηριότητες έντασης εργασίας που έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας, ανέφερε ο ερευνητής Γιέγκερ.

Κοινότητες και εργαζόμενοι που βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα θα πρέπει να επανεκπαιδευτούν και να τους δοθούν εναλλακτικοί τρόποι βιοπορισμού, καθώς ο κόσμος μετακινείται στην καθαρή ενέργεια, ενώ παράλληλα να διασφαλιστεί η ποιότητα των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται στην ανανεώσιμη ενέργεια, ανέφερε η έκθεση.

Νικητές και χαμένοι

Οι υποστηρικτές λένε ότι η στροφή από τον άνθρακα, το αέριο και το πετρέλαιο στην πράσινη ενέργεια θα δημιουργήσει εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, αντισταθμίζοντας αυτές που χάθηκαν σε ρυπογόνους κλάδους.

Ωστόσο η μετάβαση αντιμετωπίζει πολιτικά εμπόδια καθώς και την αντίθεση από ανθρώπους των οποίων ο βιοπορισμός εξαρτάται από την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων.

Οι ερευνητές που μελετούν κοινότητες που εξαρτώνται από τον άνθρακα σε όλο τον κόσμο προειδοποιούν ότι η αλλαγή δεν θα είναι ούτε γρήγορη ούτε εύκολη.

«Ολοένα και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι θα υπάρξουν περισσότερες θέσεις εργασίας στην ανανεώσιμη και καθαρή ενέργεια – αλλά δεν θα πάνε στους ίδιους ανθρώπους που θα χάσουν τη δουλειά τους στα ορυκτά καύσιμα», δήλωσε ο Σαντίπ Πάι του Center for Strategic and International Studies που βρίσκεται στην Ουάσινγκτον.

Οι νέες θέσεις εργασίας δεν θα δημιουργηθούν απαραίτητα στις ίδιες περιοχές και ορισμένες εξ αυτών –όπως στην κατασκευή φωτοβολταϊκών πάνελ—ίσως να μην προσφέρουν μόνιμη και υψηλής εξειδίκευσης απασχόληση.

«Καθώς οι χώρες απανθρακοποιούνται, θα υπάρξουν νικητές –περισσότερες θέσεις εργασίας για τους ανθρώπους, καθαρότερος αέρας και νερό– αλλά οι χαμένοι θα είναι πάρα πολλοί», δήλωσε ο Πάι, ζητώντας να ξεκινήσουν άμεσα οι προσπάθειες για να διαφοροποιηθούν οι οικονομίες των πλούσιων σε άνθρακα περιοχών.

Διαβάστε επίσης:

Επενδύσεις 500 δισ. ευρώ για να πιάσει η Ελλάδα τον στόχο του net-zero

SUNLIGHT: Ισχυρά οικονομικά μεγέθη, επενδύσεις και μετασχηματισμός σε εξέλιξη

Alpha Bank: Τι περιλαμβάνει το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 430 εκατ. για τον μετασχηματισμό της

Ποιοι είναι οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ

Διαβάστε επίσης...

GreenBusiness

O ΤΙΤΑΝ αναγνωρίστηκε, για 2η συνεχή χρονιά, ως μία από τις εταιρίες που ηγούνται διεθνώς στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, λαμβάνοντας την ανώτατη βαθμολογία...

Οργανισμοί

Δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο κινδυνεύουν από μη ασφαλή τρόφιμα, εκ των οποίων εκατομμύρια αρρωσταίνουν, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο επειδή...

Τράπεζες

Την εξαγορά του 30% της εταιρείας παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Innergex Renewable Energy, στη Γαλλία, έναντι 128 εκατ. ευρώ προχωρά η Crédit Agricole Assurances,...

GreenBusiness

Στην αξία της ενεργειακής μετάβασης και πως αυτή μπορεί να ενισχύσει την ελληνική οικονομία αναφέρθηκε ο επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power και Πρόεδρος...

Τράπεζες

Οι αναπτυξιακές τράπεζες της Γερμανίας διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη μετάβαση της χώρας σε μία πιο βιώσιμη οικονομία, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης,...

GreenBusiness

Του Κώστα Νούση Πρόβλημα ευθυγράμμισης των πράσινων επενδυτικών Ταμείων με τη Συμφωνία του Παρισίου, διαπιστώνει πρόσφατη έρευνα της S&P Global, για τη βιώσιμη ανάπτυξη....

GreenBusiness

Σε επένδυση «μαμούθ» η οποία θα αγγίζει το 1,7 δισ. δολάρια προχωρά η αυτοκινητοβιομηχανία BMW Group, με σκοπό να επεκτείνει την ηλεκτροκίνηση στις ΗΠΑ,...

GreenBusiness

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Eurolife FFH έλαβε την πιστοποίησή της ως κλιματικά ουδέτερη εταιρεία, έπειτα από μελέτη που υλοποίησε για λογαριασμό της το...