Τον πρώτο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου υψηλής πίεσης στην Ελλάδα, πιστοποιημένο για μεταφορά έως και 100% υδρογόνου και έναν από τους πρώτους στην Ευρώπη, κατασκευάζει ο ΔΕΣΦΑ.
Πρόκειται για τον αγωγό για τη Δυτική Μακεδονία, ο οποίος αποτελεί μέρος του European Hydrogen Backbone, της απαιτούμενης υποδομής υδρογόνου της Ευρώπης, για την επίτευξη των στόχων της για το κλίμα και την ενέργεια.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΣΦΑ προχώρησε σε συνεργασία με την Σωληνουργεία Κορίνθου για την κατασκευή σωλήνων χάλυβα μήκους 163 χλμ, ενώ η σύμβαση αφορά την ανάπτυξη αγωγού φυσικού αερίου που καλύπτει τη Δυτική Μακεδονία και ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου της χώρας.
Ολόκληρη η ποσότητα των πιστοποιημένων για τη μεταφορά υδρογόνου, σωλήνων, θα κατασκευαστεί στο εργοστάσιο της Σωληνουργεία Κορίνθου στη Θίσβη της Ελλάδας. Οι παραδόσεις προγραμματίζονται να ξεκινήσουν έως το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και να ολοκληρωθούν έως το πρώτο εξάμηνο του 2023.
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συνεργαζόμαστε με τη Σωληνουργεία Κορίνθου, έναν από τους κορυφαίους κατασκευαστές σωλήνων χάλυβα και κοίλων δοκών στον κλάδο μας, για την κατασκευή του νέου αγωγού στη Δυτική Μακεδονία. Ο ΔΕΣΦΑ έχει ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη της αγοράς του υδρογόνου, εργάζεται εντατικά για να διασφαλίσει ότι το δίκτυό μας είναι 100% έτοιμο για τη μεταφορά και αποθήκευση ανανεώσιμων αερίων, όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο» δήλωσε η Maria Rita Galli, CEO του ΔΕΣΦΑ.
«Με το υδρογόνο να παίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση, εμπιστευόμαστε την τεχνογνωσία της Σωληνουργεία Κορίνθου για αυτό το έργο που θα ανοίξει το δρόμο για καθαρότερες πηγές ενέργειας με σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον, τις τοπικές κοινωνίες και την εθνική οικονομία», δήλωσε ο Ιωάννης Χωματάς, Διευθυντής Ανάπτυξης Υποδομών του ΔΕΣΦΑ.
«Είμαστε περήφανοι που συμβάλλουμε, με την καινοτόμο δράση μας, στη δημιουργία του δικτύου υδρογόνου του ΔΕΣΦΑ προς την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας. Έχουμε δημιουργήσει μια μακρά και αξιόπιστη συνεργασία μαζί με τον ΔΕΣΦΑ με κοινό στόχο να επιτύχουμε το απαραίτητο επίπεδο αξιοπιστίας. για να πιστοποιηθεί το ελληνικό δίκτυο για τη χρήση υδρογόνου. Ο αγωγός «Δυτική Μακεδονία» θα είναι έτοιμος όταν η παραγωγή και χρήση του υδρογόνου θα ξεκινήσει και το επιπλέον H2 που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα διοχετευθεί στο δίκτυο φυσικού αερίου», δήλωσε ο Ηλίας Μπεκίρος, Διευθύνων Σύμβουλος της Σωληνουργείας Κορίνθου.
Διαβάστε επίσης:
Prosvasis: Ενισχύει το χαρτοφυλάκιό της και επεκτείνεται στη Βόρεια Ελλάδα
MYTILINEOS: Κατασκευάζει το data center της Lamda Hellix – Το μεγαλύτερο στην Ελλάδα