Connect with us

Hi, what are you looking for?

GreenBusiness

Emirates: Ξεκίνησε τις πρώτες «πράσινες» πτήσεις με Βιώσιμο Αεροπορικό Καύσιμο (vid)(pics)

 

Οι πρώτες πτήσεις της Emirates με τη χρήση βιώσιμου αεροπορικού καυσίμου (SAF) της Shell Aviation απογειώθηκαν από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι (DXB).

Συγκεκριμένα, η πτήση EK 412 με προορισμό το Σίδνεϊ, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 24 Οκτωβρίου, ήταν μία από τις πρώτες πτήσεις που χρησιμοποίησαν το SAF.

Η Shell έχει προμηθεύσει 315.000 γαλόνια μίγματος SAF με σκοπό να χρησιμοποιηθούν στον κόμβο της αεροπορικής εταιρείας στο Ντουμπάι. Η συγκεκριμένη, πρώτη, προμήθεια SAF στο Ντουμπάι έδωσε τη δυνατότητα στην Emirates να τροφοδοτήσει έναν αριθμό πτήσεων κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων.

Η αναλογία του μίγματος SAF που παρείχε η Shell στο σύστημα τροφοδοσίας του αεροδρομίου DXB ήταν 40% καθαρό SAF και 60% συμβατικό καύσιμο Jet A-1. Στη συγκεκριμένη αναλογία, τα χημικά χαρακτηριστικά είναι όμοια με τα χαρακτηριστικά του συμβατικού καυσίμου jet και μπορούν να ενσωματωθούν απρόσκοπτα στην υπάρχουσα υποδομή του αεροδρομίου για καύσιμα, καθώς και στους κινητήρες ολόκληρου του στόλου της Emirates, χωρίς να απαιτούνται τροποποιήσεις.

Στην καθαρή μορφή του, το SAF μειώνει τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου έως και 80%* κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής του σε σύγκριση με το συμβατικό καύσιμο jet. Επιπλέον, η Emirates παρακολουθεί την παράδοση, τη χρήση και τα περιβαλλοντικά οφέλη του SAF μέσω της Avelia, της blockchain λύσης book and claim της Shell Aviation.**

Νωρίτερα εντός του έτους, η Emirates και η Shell υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας (MOU) με στόχο να διερευνήσουν τη συνεργασία τους σε ό,τι αφορά στα βιώσιμα ταξίδια και τις ταξιδιωτικές εμπειρίες που βασίζονται στην τεχνολογία.

Η Emirates και η Shell συμφώνησαν να αξιολογήσουν από κοινού τους μηχανισμούς μείωσης των εκπομπών που απορρέουν από τα ταξίδια στο πλαίσιο των απαιτήσεων της Shell για επαγγελματικά ταξίδια. Σημειώνεται πως η αεροπορική εταιρεία χρησιμοποιεί επί του παρόντος την πλατφόρμα Avelia για τη διαφανή παρακολούθηση των περιβαλλοντικών οφελών του SAF για τους επιβάτες.

Επιπλέον, θα διερευνήσουν τρόπους βελτίωσης της ταξιδιωτικής εμπειρίας προσφέροντας εξατομικευμένα προϊόντα που ενδιαφέρουν τους σύγχρονους επαγγελματίες ταξιδιώτες μέσω νέων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων των New Distribution Capabilities (NDC). Η ανάπτυξη των συγκεκριμένων λύσεων NDC από την Emirates παρέχει στη Shell την ευκαιρία να υιοθετήσει νωρίς τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Οι μακροχρόνιες προσπάθειες της Emirates βασίζονται συνεπώς σε μετρήσιμες, ουσιαστικές ενέργειες σε τρεις πυλώνες που ορίζουν το περιβαλλοντικό της πλαίσιο: τη μείωση των εκπομπών ρύπων, την υπεύθυνη κατανάλωση και τη διατήρηση της άγριας πανίδας και των βιοτόπων.

Φέτος, η αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός fund ύψους 200 εκατ. δολαρίων για έργα έρευνας και ανάπτυξης (R&D) που επικεντρώνεται στη μείωση του αντίκτυπου των ορυκτών καυσίμων στις εμπορικές αερομεταφορές, αντιπροσωπεύοντας μία από τις μεγαλύτερες δεσμεύσεις αεροπορικής εταιρείας στο πλαίσιο της βιωσιμότητας. Εντός της επόμενης τριετίας, η Emirates θα διερευνήσει συνεργασίες με κορυφαίους οργανισμούς που επικεντρώνονται σε προηγμένες τεχνολογίες καυσίμων και ενέργειας.

Τον Ιανουάριο, η Emirates πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμαστική πτήση με κινητήρα αεροσκάφους που τροφοδοτήθηκε από 100% SAF. Η αεροπορική εταιρεία προσπαθεί να συμβάλλει ενεργά στην έρευνα του κλάδου σχετικά με τη χρήση SAF σε υψηλότερη αναλογία στα μίγματα, την απόδοσή του, την ασφάλεια και την αξιοπιστία του, υποστηρίζοντας την τυποποίηση και τη μελλοντική πιστοποίηση του 100% SAF, το οποίο δεν έχει ακόμη εγκριθεί για τακτική εμπορική χρήση.

Η αεροπορική εταιρεία χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το SAF το 2017 σε πτήση από το Σικάγο. Έκτοτε, τροφοδοτεί με μίγμα SAF πτήσεις από τη Στοκχόλμη, το Παρίσι, τη Λυών και το Όσλο.

Διαβάστε επίσης...

GreenBusiness

Η Emirates, η μεγαλύτερη διεθνής αεροπορική εταιρεία, προχώρησε σε συμφωνία με τη Shell Aviation με στόχο την προμήθεια περισσότερων από 300.000 γαλονιών μίγματος Βιώσιμου...

GreenBusiness

Η διεξαγωγή παγκόσμιων τουρνουά και σημαντικών αθλητικών γεγονότων στο Sevens Stadium αποκτά ακόμη πιο φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα, καθώς στο γήπεδο φιλοξενείται πλέον...

GreenBusiness

Την παραγωγή αεροπορικού καυσίμου χαμηλής περιεκτικότητας άνθρακα σε μεγάλη κλίμακα μέχρι το 2025, προγραμματίζει να ξεκινήσει μέχρι το 2025 η Royal Dutch Shell σε...

GreenBusiness

Χρηματοδότηση περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται να αναλάβει από την ολλανδική κυβέρνηση, κοινοπραξία τεσσάρων εταιρειών, για την ανάπτυξη του Porthos, ενός από τα παγκοσμίως...

GreenBusiness

Η Bosch, η ενεργειακή εταιρεία Shell και η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen ανακοίνωσαν, την Δευτέρα 3 Μαΐου, την κυκλοφορία της «Blue Gasoline», ενός νέου καυσίμου χαμηλών...