Connect with us

Hi, what are you looking for?

GreenBusiness

EY: Στο επίκεντρο της στρατηγικής της, η ευζωία των εργαζομένων

 

Στο 1st Wellbeingr Forum, που διοργανώθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Wellbeingr τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, στο Ζάππειο Μέγαρο, συμμετείχε ως Πλατινένιος Χορηγός της εκδήλωσης, η ΕΥ, πιστή στη δέσμευσή της για τη δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος που θα επιτρέψει στους ανθρώπους της να συνειδητοποιήσουν, να αναδείξουν και να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις ικανότητές τους, να διαχειριστούν το καθημερινό στρες της ζωής, λειτουργώντας συν-εργατικά και γόνιμα, ενώ συνεισφέρουν στην ευρύτερη  κοινότητά τους.

Η εκδήλωση, με τίτλο «Η Ψυχική Υγεία στο Επίκεντρο των Παγκόσμιων Αναπτυξιακών Στρατηγικών», διοργανώθηκε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι η ευεξία είναι αναπόσπαστο μέρος της υγείας και της προόδου του ανθρώπου και των κοινωνιών.

Τις εργασίες της εκδήλωσης, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, έκλεισε με ομιλία του ο Πρωθυπουργός, κος Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ μεταξύ των ομιλητών περιλαμβάνονταν ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κος Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κος Κωστής Χατζηδάκης, η Υφυπουργός Υγείας, κα Ζωή Ράπτη και ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κος Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Ο κος Γιώργος Παπαδημητρίου, Εταίρος, EY Ελλάδος και Markets & Accounts Leader στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής, Ανατολικής, Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας (CESA), ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΥ Ελλάδος από την 1η Ιανουαρίου 2023, συμμετείχε σε συζήτηση με θέμα τον ρόλο της υγείας και της ευεξίας των εργαζομένων στην αναπτυξιακή στρατηγική των επιχειρήσεων.

Στο πάνελ, το οποίο συντόνισε η κα Ιωάννα Φαναριώτη, HR Director, EY Ελλάδος και South CESA Cluster, συμμετείχαν, επίσης, ο κος Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η κα Manal Azzi, Team Lead Occupational Safety and Health της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), ο κος Σωτήριος Κουπίδης, Eιδικός Ιατρός Εργασίας – Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κοινωνικών Συνεταιρισμών ΠΕ (ΠΟΚοιΣΠΕ) και η κα Ειρήνη Μπαρδάνη, Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ).

Οι ομιλητές συμφώνησαν στη διαπίστωση ότι το κόστος της έλλειψης ευζωίας για την οικονομία, την κοινωνία και τις επιχειρήσεις είναι σημαντικό και ότι, συνεπώς, είναι προς το συμφέρον όλων να βαδίζουμε προς μια οικονομία της ευτυχίας. Όπως παρατήρησαν, η ευζωία είναι ζήτημα ατομικό, με την έννοια ότι μας αφορά όλους, τον καθένα ξεχωριστά, αλλά και βαθιά συλλογικό, αφού επηρεάζεται άμεσα από το κοινοτικό και το εργασιακό περιβάλλον. Για τον λόγο αυτό, εκτός από ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο, απαιτείται και ένα άθροισμα πρωτοβουλιών, που θα λαμβάνουν υπόψη τις σύγχρονες τάσεις και κοινωνικές ανάγκες, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να αισθάνονται υγεία και ασφάλεια και, κυρίως, πως το κράτος είναι κοντά τους, φροντίζοντας τις πραγματικές τους ανάγκες στο εργασιακό περιβάλλον. Από την πλευρά τους, οι επιχειρήσεις καλούνται να δημιουργήσουν ένα μετασχηματιστικό μοντέλο ηγεσίας, με έμφαση στην αυτό-βελτίωση και την ευζωία.

Ο κος Γιώργος Παπαδημητρίου, κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση, αφού χαιρέτησε την πρωτοβουλία του οργανισμού Wellbeingr, αναφέρθηκε στα ευρήματα έρευνας της ΕΥ, της HELLAS EAP και του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, για την ψυχική υγεία και ευεξία, η οποία αναδεικνύει την έντονη πίεση που υφίστανται οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα. Ενδεικτικά, 40% δεν μπορούν να διαχειριστούν το στρες που βιώνουν, 35% αισθάνονται απαισιοδοξία για το μέλλον, 70% εκνευρισμό και 50% μοναξιά, ενώ 45% δηλώνουν ότι αισθάνονται κουρασμένοι όταν ξεκινάει η μέρα τους. Είναι, δε, σημαντικό, αλλά και ανησυχητικό, ότι τα φαινόμενα αυτά είναι ιδιαίτερα αυξημένα στις γυναίκες και στις νεότερες ηλικίες.

Στη συνέχεια, ο κος Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ΕΥ τα τελευταία χρόνια για την ενίσχυση της ευεξίας και της ψυχικής υγείας των ανθρώπων της, αλλά και στους στόχους που θέτει για το μέλλον. «Ο σκοπός μας, σήμερα, γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρος και είναι η πρώτη μας προτεραιότητα: να χτίσουμε, εμείς, οι άνθρωποι της ΕΥ, έναν καλύτερο εργασιακό κόσμο ενώ, συγχρόνως, θα αναπτυσσόμαστε και θα ευημερούμε ο καθένας προσωπικά. Για να το πετύχουμε αυτό, αναπτύσσουμε ένα νέο μετασχηματιστικό μοντέλο ηγεσίας και επαναπροσδιορίζουμε την Πρόταση Αξιών προς τους Ανθρώπους μας» τόνισε ο ομιλητής.

Και ο κος Παπαδημητρίου κατέληξε: «Σε οργανισμούς όπως ο δικός μας, ζητάμε περισσότερα από τους Ανθρώπους μας και, συνεπώς, οφείλουμε να κάνουμε πολύ περισσότερα για αυτούς. Παρόλα τα πολύ σημαντικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, αναγνωρίζουμε ότι δεν είμαστε εκεί που θα θέλαμε να είμαστε. Οφείλουμε να χτίσουμε μια πιο ανθρώπινη εργασιακή κουλτούρα με έμφαση στην αυτό-ηγεσία (self-leadership), να υιοθετήσουμε ευέλικτα μοντέλα εργασίας, ακόμη και να επανασχεδιάσουμε τους χώρους εργασίας. Και είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε. Για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε, χρειαζόμαστε έξυπνη τεχνολογία, ευέλικτες προσωποποιημένες πολιτικές και παροχές και, βέβαια, χρειαζόμαστε συμμάχους. Για αυτό υποστηρίζουμε ενεργά τη δημιουργία της ΑΜΚΕ Wellbeingr».

Διαβάστε περισσότερα

MORE: Επενδεδυμένα κεφάλαια 1,6 δισ. από τη νέα «πράσινη» εταιρεία του Ομίλου Motor Oil

ΟΝΕΧ: Ενισχύει με 1,2 εκατ. τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Ελευσίνας

MYTILINEOS: Επεκτείνεται ταχύτατα στον τομέα έργων ηλιακής ενέργειας μεγάλης κλίμακας – Τα έργα σε Ουζμπεκιστάν, Χιλή, Ισπανία και Ελλάδα

Ποιοι είναι οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ

Διαβάστε επίσης...

Οργανισμοί

Δυναμική ανάπτυξη παρουσιάζει ο κλάδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με έκθεση της EY να αποδίδει το γεγονός στις συνθήκες της αγοράς, τις πολιτικές αποφάσεις,...

Οργανισμοί

Δυσκίνητες εμφανίζονται οι επιχειρήσεις -σε παγκόσμιο επίπεδο- στο να επικοινωνήσουν τις εταιρικές τους αναφορές για τις επιπτώσεις των κινδύνων που σχετίζονται με την κλιματική...

Οργανισμοί

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων αναμένεται να εκτοξευθούν τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της έρευνας EY Mobility Consumer Index (MCI), με...

Οργανισμοί

Το 2020, οι επενδύσεις παγκοσμίως για την ενίσχυση της δυνατότητας παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αυξήθηκαν κατά 2%, αγγίζοντας τα 303,5 δις δολάρια. –...

Οργανισμοί

Η ανησυχία των καταναλωτών σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένει, σύμφωνα με την έβδομη έκδοση της καταναλωτικής έρευνας της EY, Future Consumer Index. Το 39% των...