Connect with us

Hi, what are you looking for?

GreenBusiness

Sunlight: Αύξηση 52% στα προσαρμοσμένα EBITDA και 54% στον κύκλο εργασιών

 

Iσχυρά οικονομικά αποτελέσματα για το 2021 ανακοίνωσε η Sunlight Group, μέλος του διεθνούς επενδυτικού Ομίλου Olympia.

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε στα αποτέλεσματά της η εταιρεία κατέγραψε αύξηση της τάξης του 54% στον Κύκλο Εργασιών και βελτίωση 52% στα προσαρμοσμένα Κέρδη προ Τόκων, Φόρων και Αποσβέσεων (EBITDA), συγκριτικά με το 2020.

Σημειώνοντας σημαντικές οικονομικές επιδόσεις για ακόμη μία χρονιά, συνεχίζει να υλοποιεί το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό της πλάνο, συνολικού ύψους €560 εκατ. Το πλάνο εστιάζει στην επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας της Sunlight σε μπαταρίες μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου και σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, καθώς επίσης στην εξασφάλιση και ενδυνάμωση της εφοδιαστικής αλυσίδας και του δικτύου πωλήσεων της εταιρείας. Για το σκοπό αυτό, η Sunlight Group επενδύει στις εγκαταστάσεις της σε Ελλάδα και εξωτερικό σε εξοπλισμό, αυτοματοποιημένη παραγωγή, ρομποτικά συστήματα, γραμμές συναρμολόγησης, Έρευνα & Ανάπτυξη, ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και Συγχωνεύσεις & Εξαγορές.

Ο Κύκλος Εργασιών της Sunlight Group για το 2021 ανήλθε σε €272 εκατ. αντί €177 εκατ. την προηγούμενη χρονιά, αύξηση κατά 54%. Η αύξηση αποδίδεται στη δυναμική επανατοποθέτηση της Sunlight Group στην παγκόσμια αγορά, σε συνδυασμό με τις αυξητικές τάσεις στην παραγωγή, καθώς η βιομηχανία μπαταριών έλξης και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας ανακάμπτει σταδιακά από τις συνέπειες της πανδημίας. Η εταιρεία ήταν καλά προετοιμασμένη να καλύψει τη ζήτηση, χάρη στις εξαιρετικές επιδόσεις των παραγωγικών της μονάδων στην Ξάνθη, την Κομοτηνή, τη Βερόνα της Ιταλίας και το Γκρίνσμπορο της Βόρειας Καρολίνας (ΗΠΑ).

Συγκεκριμένα, το 2021 η συνολική παραγωγή της Sunlight ξεπέρασε τα 3,25 εκατ. στοιχεία έλξης και τα 150.000 στοιχεία αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ενώ στο 4ο τρίμηνο του έτους ο ρυθμός παραγωγής αυξήθηκε ακόμη περισσότερο. Χάρη στην προσθήκη εγκαταστάσεων και εξοπλισμού έφτασε τα 3,6 εκατ. στοιχεία έλξης σε ετησιοποιημένη βάση. Συγκριτικά, το Μάιο του 2018 που ξέσπασε η καταστροφική πυρκαγιά στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Ξάνθη, η ετήσια παραγωγή στοιχείων δεν ξεπερνούσε τα 1,8 εκατ. στοιχεία. Σε λιγότερα από τέσσερα χρόνια και εν μέσω πανδημίας, η ισχυρή βούληση των μετόχων και της διοικητικής ομάδας και ο επαναπροσδιορισμός του επιχειρηματικού πλάνου της Sunlight Group είχαν ως αποτέλεσμα το διπλασιασμό της παραγωγής.

Παρά την απότομη αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και της ηλεκτρικής ενέργειας στο δεύτερο εξάμηνο του 2021, που επηρέασαν την κερδοφορία, η Sunlight σημείωσε επίσης σημαντική αύξηση τζίρου και κερδών. Η επιτυχία αυτή στηρίζεται κυρίως στον ενισχυμένο όγκο πωλήσεων και την προσεκτική διαχείριση του παραγωγικού κόστους – ειδικότερα των μπαταριών έλξης.

Επίσης, η εταιρεία απέκτησε πρόσβαση σε νέους σημαντικούς πελάτες από το χώρο των Κατασκευαστών Πρωτότυπου Εξοπλισμού (OEMs) για λύσεις αποθήκευσης ενέργειας ιόντων λιθίου αλλά και μολύβδου-οξέος, και διεύρυνε το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της. Εντός του 2021, διέθεσε στην αγορά δύο νέα και καινοτόμα προϊόντα: την μπαταρία ημι-έλξης ιόντων λιθίου, Sunlight ElectroLiFe, και το Sunlight KnoWi, ένα καινοτόμο Σύστημα Διαχείρισης Μπαταριών (BMS) μολύβδου-οξέος. Επίσης, βασιζόμενη στον ισχυρό ισολογισμό της, η Sunlight ενίσχυσε την εφοδιαστική της αλυσίδα και τη συνεργασία με τους προμηθευτές της, και αύξησε τα αποθέματά της σε πρώτες ύλες, θωρακίζοντας την εταιρεία έναντι των συνεχιζόμενων προκλήσεων.

Λάμπρος Μπίσαλας, Διευθύνων Σύμβουλος της Sunlight Group

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021, ο κ. Λάμπρος Μπίσαλας, Διευθύνων Σύμβουλος της Sunlight Group, σημείωσε: «Είμαι πολύ περήφανος για ακόμη μία χρονιά ισχυρών οικονομικών επιδόσεων παρά τις σημαντικές προκλήσεις σε επίπεδο κόστους υλικών και ενέργειας, προκλήσεις πρωτοφανείς για την παγκόσμια αγορά. Τα αποτελέσματα φανερώνουν τη συγκέντρωσή μας στο στόχο της Sunlight να αναδειχθεί σε παγκόσμιο ηγέτη στις αγορές των οχημάτων βιομηχανικής χρήσης και στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Προς την κατεύθυνση αυτή υλοποιούμε μία επενδυτική στρατηγική που διαχειρίζεται τόσο βραχυπρόθεσμες, όσο και μακροπρόθεσμες προκλήσεις και ευκαιρίες. Εστιάζοντας ιδιαίτερα στην εταιρική διακυβέρνηση, προσθέσαμε διεθνή εμπειρία στο Διοικητικό Συμβούλιο και την Εκτελεστική Επιτροπή της Sunlight, διαμορφώνοντας μια ισχυρή ηγετική ομάδα που θα οδηγήσει την εταιρεία στο μέλλον και θα μας βοηθήσει να πραγματοποιήσουμε τους επιχειρηματικούς μας στόχους. Η Sunlight συνεχίζει να επενδύει σε ανθρώπους, υποδομές και υπερσύγχρονα συστήματα και εξοπλισμό, με το βλέμμα στη μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη που στα επόμενα χρόνια θα επιφέρει ακόμη περισσότερες πωλήσεις και ακόμη υψηλότερη κερδοφορία. Υπάρχουν σημαντικές οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις μπροστά μας, όμως οι μέτοχοι και η ηγετική ομάδα της Sunlight Group παραμένουν πιστοί στο όραμα και προσηλωμένοι στο δυναμικό πρόγραμμα επενδύσεων και επέκτασης που υλοποιεί η εταιρεία».

Με στόχο την περαιτέρω αύξηση της παραγωγής και ανάπτυξή της, η Sunlight Group υλοποιεί ένα διαφοροποιημένο και στρατηγικό επιχειρηματικό πλάνο ύψους €560 εκατ., εκ των οποίων €450 εκατ. αφορούν σε επενδύσεις, για την επέκταση του δικτύου πωλήσεων και της παραγωγικής δυναμικότητάς της σε 6,3 εκατ. στοιχεία μπαταριών ως το τέλος του 2023.

Συνεχίζει επίσης να επενδύει σταθερά στην Έρευνα & Ανάπτυξη, έχοντας συγκροτήσει μία εξειδικευμένη ομάδα 120 και πλέον καταξιωμένων επιστημόνων και μηχανικών. Σημαντικό μέρος της επένδυσης αυτής αφορά στην υλοποίηση του έργου €105 εκατ. «Ανάπτυξη καινοτομιών στον τομέα των μπαταριών λιθίου για τον κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας» (European Battery Innovation – EuBatIn), το οποίο έχει χαρακτηριστεί Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος και συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ. Το έργο εστιάζει στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών λιθίου για τον κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας και την εκτός δρόμου βιομηχανική ηλεκτροκίνηση. Στο πλαίσιο υλοποίησής του, η Sunlight εγκαθιστά πιλοτική γραμμή παραγωγής πρωτότυπων στοιχείων λιθίου στο βιομηχανικό της συγκρότημα στην Ξάνθη.

Επενδύσεις επίσης πραγματοποιούνται διαρκώς στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού. Στις 31 Δεκεμβρίου 2021, η Sunlight και οι θυγατρικές της απασχολούσαν προσωπικό 1.348 ατόμων, δηλαδή 350 περισσότερους ανθρώπους (αύξηση 35.1%) σε σχέση με το 2020. Αυτή η δυναμική πολιτική προσλήψεων αντανακλά την ετοιμότητα της εταιρείας να υποστηρίξει τους εκτιμώμενους σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης στα επόμενα έτη. Παράλληλα, η Sunlight Group διένειμε στους υπαλλήλους της περισσότερα από €3 εκατ. σε επιπλέον παροχές από την κερδοφορία του 2021, σε ένδειξη εκτίμησης για τη συμβολή τους στους εταιρικούς στόχους.

H Sunlight Group συνεχίζει τις δραστηριότητές της για την επέκταση του δικτύου πωλήσεων, διανομής, και παροχής υπηρεσιών της εταιρείας μέσω Συγχωνεύσεων & Εξαγορών, ώστε να εξυπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ευρωπαϊκή και τις διεθνείς αγορές, ενισχύοντας ταυτόχρονα την εφοδιαστική της αλυσίδα και καθετοποίηση της παραγωγής της. Πρόσφατες εξελίξεις στον άξονα αυτόν περιλαμβάνουν την εξαγορά της Technoform, επιχείρησης με έδρα το Κιλκίς που δραστηριοποιείται στο σχεδιασμό και την κατασκευή καλουπιών και εξαρτημάτων υψηλής τεχνολογίας, και την εξαγορά της PBM S.R.L., διεθνώς αναγνωρισμένης εταιρείας-ηγέτη στην παραγωγή φορτιστών για μπαταρίες και βιομηχανικές ηλεκτρονικές συσκευές.

Συνεπής στη στρατηγική κατεύθυνση της δημιουργίας αξίας για την ελληνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιείται, η Sunlight κατέγραψε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σημαντική άνοδο στο κοινωνικό προϊόν που δημιουργεί μέσω καταβολής κοινωνικών εισφορών και φόρων. Άνοδος που ανέρχεται στο 24% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Επιπλέον, ενισχύει την άμεση απασχόληση στην ακριτική Θράκη, όπου λειτουργεί εγκαταστάσεις, απασχολώντας εργαζόμενους από τις τοπικές κοινωνίες σε ποσοστό που υπερβαίνει το 70% του συνολικού εργατικού δυναμικού της, και στηρίζει την έμμεση απασχόληση μέσω της προμήθειας αγαθών και υπηρεσιών από τοπικές επιχειρήσεις. Τέλος, ως η μοναδική εταιρεία με έδρα την Ελλάδα που δραστηριοποιείται στην παραγωγή μπαταριών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, και δη σε εφαρμογές νέων τεχνολογιών όπως το λίθιο, η Sunlight Group εστιάζει στη δημιουργία γνώσης και ευνοϊκών προοπτικών ανάπτυξης του κλάδου σε διεθνές επίπεδο.

Διαβάστε περισσότερα

MYTILINEOS: Η «πράσινη» συμφωνία με Vodafone και Centrica για καθαρή ενέργεια στο Ηνωμένο Βασίλειο

United Airlines: Συμφωνία με τη Neste για «πράσινα» καύσιμα

Κλιματική κρίση: Το τσιμέντο ο ευάλωτος «παίκτης» των κατασκευών – Σε αλλαγή παραγωγικού μοντέλου θα εξαναγκαστούν οι επιχειρήσεις

Ποιοι είναι οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ

Διαβάστε επίσης...

GreenBusiness

Τη θέση της στην Ιβηρική Χερσόνησο, εδραιώνει η Sunlight Spain, μέλος της Sunlight Group, αποδεικνύοντας τη δέσμευση του Ομίλου για επέκταση μέσω συγχωνεύσεων και...

GreenBusiness

Στην υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για την εξαγορά του υπόλοιπου 50% του μετοχικού κεφαλαίου της γερμανικής θυγατρικής της, Ubatt GmbH προχώρησε η Sunlight Group, μέλος...

GreenBusiness

Το χαρτοφυλάκιό της στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας διευρύνει η Sunlight Group, η οποία παρουσιάζει νέα σειρά μπαταριών ιόντων λιθίου ElectroLiFe. Στα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της...

GreenBusiness

Παροχές 3 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενούς της προσέφερε η Sunlight Group για τη χρονιά που πέρασε, ενώ συνεχίζει να συνεισφέρει στην απασχόληση και την...

GreenBusiness

Στην εξαγορά του 70% της Technoform, μιας εταιρείας η οποία δραστηριοποιείται στο σχεδιασμό και την κατασκευή καλουπιών και εξαρτημάτων υψηλής τεχνολογίας και εξαγωγές σε...

GreenBusiness

Την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021, ξεκίνησαν και επισήμως το 18μηνο ταξίδι τους στη Sunlight δέκα νέες και νέοι μηχανικοί, στο πλαίσιο του προγράμματος έμμισθης...

GreenBusiness

Στην υπογραφή της απόφαση για τη χρηματοδότηση της εταιρείας SUNLIGHT με το ποσό των 49,9 εκατ. ευρώ, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με σκοπό...

GreenBusiness

Ισχυρές οικονομικές επιδόσεις παρουσίασε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 η Sunlight, με αύξηση της τάξης του 180% στα Κέρδη προ Τόκων, Φόρων και...