Πρόοδο έχει σημειώσει η ΕΕ σε σχεδόν όλους του Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, όπου σε ορισμένους η πρόοδος ήταν ταχύτερη από άλλους, ενώ από σχετική έρευνα της Eurostat φαίνεται ότι η Ευρώπη απομακρύνεται σε κάποιος από του στόχους.
Η πρόοδος της ΕΕ, κατά την τελευταία πενταετία, φαίνεται πως είναι ισχυρότερη στον στόχο 16 «ειρήνη, δικαιοσύνη και ισχυροί θεσμοί», ακολουθεί ο στόχος 1 «μηδενική φτώχεια», ενώ στα θετικά συγκαταλέγονται οι στόχοι 3 «καλή υγεία και ευημερία», 2 «μηδενική πείνα, 8 «αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη» και 11 «βιώσιμες πόλεις και κοινότητες».
Η ΕΕ σημείωσε επίσης πρόοδο προς τον στόχο 4 ο οποίος αφορά στην «ποιοτική εκπαίδευση», τον στόχο 17 «συνεργασία για τους στόχους», τον 12 «υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή», τον στόχο 7 «φθηνή και καθαρή ενέργεια», τον 10 «λιγότερες ανισότητες», τον στόχο 15 «ζωή στην ξηρά» και τον 9 «βιομηχανία, καινοτομία και υποδομές». Από την άλλη υπάρχει ο στόχος 13 «δράση για το κλίμα», ο οποίος φαίνεται ότι χαρακτηρίζεται από ίσο αριθμό θετικών και αρνητικών εξελίξεων των δεικτών.
Στα αρνητικά συγκαταλέγεται ο στόχος 5 «ισότητα των φύλων», από τον οποίο η ΕΕ έχει απομακρυνθεί τα τελευταία χρόνια.
Όπως επισημαίνεται στην σχετική έρευνα, η πρόοδος προς έναν δεδομένο στόχο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η κατάσταση αυτού του στόχου είναι ικανοποιητική για την ΕΕ. Για παράδειγμα, στην περίπτωση του στόχου 15, που επικεντρώνεται στα επίγεια οικοσυστήματα, ορισμένοι από τους δείκτες δείχνουν καλή πρόοδο, αλλά αυτό δεν πρέπει να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι τα οικοσυστήματα ή η βιοποικιλότητα στην ΕΕ είναι σε καλή υγεία. Στην περίπτωση του στόχου 2, δόθηκε έμφαση στους περιβαλλοντικούς δείκτες, καθώς δεν υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια.
Στην περίπτωση δύο στόχων – 6 «καθαρό νερό και αποχέτευση» και 14 «ζωή στο νερό» – οι τάσεις δεν μπορούν να υπολογιστούν λόγω ανεπαρκών συγκρίσιμων δεδομένων τα τελευταία πέντε χρόνια ή δεν εφαρμόζεται υπολογισμός τάσεων.